Muffinki migdałowe z makiem

Muffinki w kolejnej odsłonie smakowo-zapachowej. Lubicie mak? A aromat migdałów? Jeśli tak, to muffinki migdałowe z makiem są idealne dla Was. Fajnie smakują i ślicznie pachną. Ja uwielbiam. Poszły dziś do szkoły, ciekawe jak sobie poradzą… 😉

Muffinki migdałowe z makiem

(12 sztuk)

Składniki:

  • ¼ kostki masła
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki maku
  • 1 łyżka zapachu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Masło rozpuścić i wystudzić.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Powoli dodać masło. I zmiksować.
  4. Do masy dodać mąkę, proszek, mak i zapach.
  5. Pianę z białek ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do ciasta.
  6. Papilotki napełniać masą do ¾ wysokości.
  7. Piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopniach Celsjusza.

 

 

Dodaj komentarz