Szarlotka Cioci Halinki

Jest niedziela – dzień wolny od obowiązków. Czas odpoczynku i relaksu. Ciasto do kawy być musi. Najlepiej takie, za którym przepadają wszyscy domownicy. U mnie takim wypiekiem jest szarlotka. Z jabłkiem duszonym i tartym surowym, bo wtedy bardziej intensywnie czuć owoce. Do jabłka orzeźwiająca galaretka cytrynowa i rozgrzewający cynamon. Cała tajemnica tej szarlotki tkwi w rodzaju ciasta kruchego. Przepis na nie podała mi Mama, która z kolei dostała go od Cioci Halinki. Dlatego ja tę szarlotkę tak właśnie nazwałam. Szarlotka niby zwykła, ale ciasto w niej specyficzne. Delikatne w konsystencji i kruchutkie. Rozpływające się w ustach. A to dlatego, że z dodatkiem – i to nie małym – mąki ziemniaczanej. Ciasto w cienkiej warstwie, bo przecież w szarlotce mają królować jabłka. W domu jadamy ją na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, z dodatkiem lodów i bitej śmietany albo na zimno – już taką zestaloną. Jak kto lubi. No właśnie już nie zagaduję, bo czas na aromatyczną kawę 🙂

Szarlotka Cioci Halinki

Składniki na ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • ½ kostki masła
  • 3 łyżki śmietany

Masa jabłkowa

– słoik 0,9 litra duszonych jabłek (może być ze sklepu)

– 2 sztuki jabłek kwaskowatych startych na tarce jarzynowej na dużych oczkach (nie obieranych)
– 2 galaretki cytrynowe

– cynamon – do smaku lub przyprawa gotowa do szarlotki, jeśli ktoś lubi

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać składniki suche ciasta kruchego ze sobą. Dodać zimne masło i siekać nożem ze składnikami suchymi. Jak już będą drobne grudki dodać żółtka rozmącone ze śmietaną. Zagnieść szybko ciasto. Żeby nie ogrzewać go w dłoniach.
  2. Podzielić na 3 części. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. 2/3 ciasta rozgnieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Wystudzić.
  3. Przygotować masę jabłkową. Do miski włożyć jabłka ze słoika. Dwa świeże jabłka umyć. Bez obierania uprzedniego zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Wymieszać z jabłkami duszonymi. Dodać cynamon i sypkie galaretki. Wymieszać dokładnie.
  4. Na chłodne kruche ciasto wylać masę jabłkową.
  5. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto kruche.
  6. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 

 

2 Responses

Dodaj komentarz