Chlebek turecki

Z tym wypiekiem kojarzą mi się czasy LO i potem studiów. Wtedy w sklepach, na półce z pieczywem, można było kupić chlebek w kształcie dużego spłaszczonego rożka. Chlebek był mięciutki, pachnący, lekko słodkawy. Czuć było w nim miód. W miąższu zdarzały się rodzynki, ziarenka maku. Nie był typowym pieczywem do kanapek. Dla mnie był dodatkiem do sera, kefiru, czy jogurtu. Traktowałam go jako ciastko. Dziś w sklepach tej słodyczy znaleźć już nie mogę. Dlatego zaczęłam szukać przepisów w internecie. Na podstawie kilku z nich stworzyłam swoją wersję. Oto ona 😊

Chlebek  turecki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g drożdży świeżych
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miodu lub ciemnego syropu klonowego
  • 3 płaskie łyżki stołowe kawy zbożowej
  • 4 łyżki stołowe rodzynek
  • 1 łyżka maku

Do posmarowania:

  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem. Przysypać lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodać rozpuszczone masło. Zamieszać.
  3. Do miski wsypać mąkę, sól, kawę zbożową. Wymieszać. Dodać rozczyn drożdżowy. Wsypać rodzynki i mak.
  4. Zarobić ciasto ze wszystkich składników. Dobrze wyrobić.
  5. Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać mąki (niedużo). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
  6. Po tym czasie ciasto włożyć do foremki podłużnej – keksowej. Poczekać do upuszenia.
  7. Wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
  8. Chlebek piec około 30 minut w temperaturze 190ºC.
  9. Ciasto można uformować w 6 bułeczek. Również posmarować jajkiem z mlekiem. Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.

 

Dodaj komentarz