Zupa meksykańska

I kolejna ciekawa rozmowa z kobietą gotującą (Pani Karolino – dziękuję!). Wspaniała wymiana spostrzeżeń i pomysłów. Od słowa do słowa i pojawiła się opowieść o zupie meksykańskiej. Dopytałam o szczegóły i mam już w garnku swoja wersję tej zupy. Esencjonalną i bardzo sycącą. Rozgrzewającą i pikantną, bo z dodatkiem papryczki chilli. Otulającą aromatem kolendry. Idealną na jesienne – coraz chłodniejsze – wieczory.

Zupa meksykańska

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

– 1 filet z kurczaka podwójny (ok. 300g)

– 1 cebula

– 20 cm zielonej części pora

– ½ papryki czerwonej

– ½ papryki zielonej

– ½ papryki żółtej

– 1 ząbek czosnku

– 3 szklanki bulionu warzywnego

– 1 pomidor

– pół puszki kukurydzy

– pół puszki fasoli czerwonej

– papryczka chilli – do smaku

– sól, pieprz, imbir, papryka czerwona słodka w proszku – do smaku

– kolendra lub nać pietruszki – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kurczaka umyć i pokroić w drobniutką kostkę. Podsmażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
  2. Pora pokroić w drobne krążki. Cebulę w kostkę. Czosnek zmiażdżyć nożem. Dołożyć do kurczaka.
  3. Po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę kolorową paprykę. Chwilę przesmażyć. Dodać pomidora pokrojonego w kostkę. I rozdrobnioną papryczkę chilli. Podlać bulionem i dusić 10 minut.
  4. Po tym czasie dołożyć fasolę i kukurydzę uprzednio osączone na sicie z nadmiaru zalewy. Zagotować i zdjąć
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i papryką.
  6. Dodać kolendrę, a jeśli ktoś nie lubi, to natkę świeżej pietruszki.

 

 

2 Responses

Dodaj komentarz