Muffinki ze szpinakiem

Piątek. Piąteczek. Piątunio. Wreszcie weekend!!!

Ale żeby niebyło piątkowi też należy się coś na szkolne śniadanie. Wracamy do muf finek, bo wygodne w konsumpcji. Papilotka zabezpiecza higienicznie, bo przecież dłonie w szkole nie zawsze idealnie czyste. Swoją drogą do bardzo ciekawych wniosków można dojść komponując dzieciom jedzenie w szkolne pudełka. Zupełnie inne okoliczności i warunki jedzenia. Ma być: szybko, wygodnie, sprawnie, higienicznie, bezpiecznie i oczywiście zdrowo. Od poniedziałku znowu batalia odżywczo-dietetyczna 😉 Dlatego już cicho sza…! Teraz czas na relaksujący oddech w promieniach – jeszcze ciepłego słońca 😊 

Muffinki ze szpinakiem

(20 sztuk)

Składniki:

  • 220 g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
  • 120 g oliwy
  • 1 cały zapach cytrynowy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Listki szpinaku surowe lub mrożone rozdrobnić dokładnie blenderem na jednolitą masę.
  2. W misce ubić jaja z cukrem na puszystą masę. Dodać zmiksowany szpinak, zapach, sok z cytryny i oliwę.
  3. Suche składniki wymieszać dokładnie w drugim naczyniu.
  4. Wszystko połączyć. Wymieszać chwilę, do połączenia składników.
  5. Wylać ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Ewentualnie foremek sylikonowych o dowolnych kształtach. Ciasto można upiec też w formie keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Babeczki piec 20 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Dodaj komentarz