Placki – racuchy z buraka cukrowego (surowego)

Ponieważ buraków u mnie dostatek – syn dba o stałe dostawy, ja kombinuję z potrawami. W takich chwilach doceniam walory lokalizacji domu poza miastem 😊

Gotowanie buraka cukrowego zajmuje trochę czasu. Odciskanie masy też. Dlaczego nie zrobić z buraka placków, takich jak z ziemniaka? Takiego surowego, żeby było szybciej? I udało się. Faktycznie takie placki z buraka surowego smakuję podobnie do racuchów ziemniaczanych. Są tylko słodsze w smaku i delikatniejsze wg mnie. Podobnie, jak ziemniaczane smakują świetnie ze śmietaną, cukrem, czy jogurtem. Świetnie smakują z gulaszem mięsnym. Moje dzieci kombinowały też z dżemem i owocami. Kto, co lubi 😊

Placki – racuchy z buraka cukrowego (surowego)

Składniki:

– 500 g suchej masy buraczanej

– 2 jajka

– 3 łyżki mąki pszennej

– ½ szklanki kefiru

– ½ łyżeczki sody

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Surowego buraka obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Lub przepuścić przez odpowiednią przystawkę do ziemniaków maszynki elektrycznej.
  2. Masę buraczaną dobrze odcisnąć w dłoniach.
  3. Dodać pozostałe składniki i wymieszać, żeby nigdzie nie było grudek mąki.
  4. Konsystencja powinna być podobna do konsystencji ciasta na placki ziemniaczane – racuchy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać jeszcze kefiru lub mleka.
  5. Smażyć, jak racuchy ziemniaczane. Na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron. Na rumiano. Trzeba szybko smażyć, bo masa bardzo ciemnieje. Dodatek kefiru chroni przez brunatnieniem enzymatycznym i spowalnia proces zmiany barwy.
  6. Usmażone osączyć na ręczniczku papierowym.

 

Dodaj komentarz