Zupa z pieczonej dyni Hokkaido

Lubicie zupy? W polskiej tradycji kulinarnej zajmują zaszczytne miejsce. Jadamy rosół, pomidorową, flaki, jarzynową, grochową, kapuśniak, fasolową, czerwony barszcz i wiele, wiele innych. Ja osobiście za zupami nie przepadam, ale mam jedną ulubioną. Jesienną zupę dyniową. Przygotowuję ją na wiele sposobów. W zależności od rodzaju dyni, której akurat do przygotowania potrawy, użyję. Dynię olbrzymią na szybko duszę w garnku z odrobiną mleka. Jej miękisz jest luźny i szybko się rozpada podczas podgrzewania. W celu zagęszczenia dodaję do gotowania jeszcze inne warzywa: marchew, prażoną cebulę, korzeń pietruszki, ziemniaka. Wszystkie po ugotowaniu blenduję. Dynię Hokkaido piekę. Jej miąższ jest zwarty i podczas zapiekania w piekarniku zyskuje dodatkowe walory smakowo-zapachowe. Pyszne – lekko orzechowe.

Wytrawna zupa dyniowa u mnie doprawiona solą, świeżo mielonym pieprzem, czosnkiem, curry, słodką papryką, czasem szczyptą chilli. W wersji na słodko z cynamonem, imbirem i zacierkami. Zawsze o nienagannej aksamitnej konsystencji. Okraszona prażonymi pestkami. Aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca. Niezastąpiona  towarzyszka jesiennych wieczorów przy kominku.

Zupa z pieczonej dyni Hokkaido

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido (ok. 1,5 kg)
  • 1 szklanka mleka 2% tłuszczu (250 ml)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta suszonego czosnku
  • szczypta curry
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 4 łyżki pestek z dyni

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć dokładnie. Przeciąć w poprzek, wydrążyć pestki łyżką stołową.
  2. Pokroić w podłużne łuki. Nie obierać!
  3. Ułożyć na szerokiej blasze w piekarniku i piec przez 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza – góra-dół. Jeśli z włączonym termoobiegiem, to 30 minut wystarczy.
  4. Każdy łuk oczyścić ze skórki. Jeśli skórka podczas pieczenia zmiękła i jej obecność nie będzie przeszkadzać, to można warzywo zblendować bez obierania.
  5. Przełożyć do garnka i zblendować na jednolitą masę.
  6. Dodać mleko i doprawić do smaku.
  7. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Często mieszać, żeby się nie przypaliły. Pestki są gotowe, gdy wybrzuszą się pod wpływem wysokiej temperatury. Pod koniec prażenia posypać szczyptą soli.
  8. Zupę można podawać także z gotowanymi ziemniakami w postaci polanej lub przybranej. Osoby lubiące zupę na słodko mogą dodać do niej odrobinę cynamonu. Zwolennicy wersji pikantnej mogą dodać do zupy odrobinę prażonej cebulki.

Dodaj komentarz