Chlebki cebulowo-pomidorowo-paprykowe

Malutkie, chlebki cebulowo-pomidorowo-paprykowe. Świetna przekąska do szkoły. Pokrojone w małe kromeczki mogą być ciekawą i zdrową alternatywą chipsów na rodzinny, weekendowy seans przed telewizorem. Łatwe w przygotowaniu. Nie mogą się nie udać.

Chlebki cebulowo-pomidorowo-paprykowe

(5 chlebków w foremkach 4 cm na 6 cm)

Składniki:

  • 8 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży suchych (7 g)
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
  • 1 cebula
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • 1 łyżka suszonej papryki w płatkach
  • zioła prowansalskie, oregano – do smaku

Do posmarowania:

– 1 rozmącone jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i połowę ciepłej wody. Wsypać łyżkę mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia na około 10 minut.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie z pomidorów.
  3. Do miseczki z wyrośniętymi drożdżami wsypać sól i delikatnie rozprowadzić. Następnie pozostałą mąkę, uduszoną cebulę, pokrojone w kosteczkę drobną suszone pomidory, paprykę w płatkach i zioła.
  4. Ciasto wyrobić (najlepiej mikserem, ciasto jest dość klejące). Uformować je w kulę i odłożyć przykryte, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  5. Po wyrośnięciu masę krótko wyrobić i podzielić na 5 równych części.
  6. Z każdej uformować chlebek i włożyć do wysmarowanej i oprószonej mąką małej foremki aluminiowej.
  7. Przykryć, odłożyć do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
  8. Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Studzić na kratce.

 

 

Dodaj komentarz