Chleb pszenny z mąką razową

Dzień bez pieczenia chleba, to dzień stracony. W moim domu zapach pieczonego pieczywa to codzienność i nie wyobrażam sobie, aby mogło być inaczej. Mam nadzieję, że właśnie z takim przysmakiem moje dzieci będą kojarzyć swoje dzieciństwo. Bo przecież to my – rodzice tworzymy ich wspomnienia. Również te kulinarne. Mając na uwadze rodzicielską misję, postarajmy się – tylko smacznie – zapisać pamięć naszych pociech.

Chleb pszenny z mąką razową

(forma keksowa 26 cm na 12 cm)

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml mleka (2/3 szklanki)
  • 1 jajo
  • 250 g mąki pszennej typ 500 (2 szklanki)
  • 50 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 20 g oleju roślinnego (2 łyżki)
  • ½ łyżeczki soli

 

Sposób wykonania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, ciepłe mleko. Lekko wymieszać. Posypać 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do wyrośniętych drożdży wsypać mąkę wymieszaną z solą, jajo i olej. Wyrobić gładkie ciasto.
  3. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  4. Po tym czasie ciasto wyjąć i lekko przerobić. Uformować w wałek i włożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Naciąć ozdobnie. Najlepiej maczanym w wodzie lub oleju nożem. I odstawić na ok. 20 minut, aby chleb podrósł. Ciasto powinno rosnąć do momentu, gdy potroi objętość. Wyrośnięty chleb posmarować rozmąconym jajkiem.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Chleb wyjąć z piekarnika, aby za bardzo nie wysechł. Gdy lekko przestygnie wyjąć z blaszki, aby nie zaparował. Zdjąć papier.
  8. Przechowywać w chlebaku lub zawinięty w lnianą ściereczkę. Nie zostawiać na wierzchu, bo szybko wysycha i zaczyna się kruszyć.

 

Dodaj komentarz