Bułeczka paryska

Dziś trochę nietypowo, bo czysto pszenna bułeczka. Smakuje jak popularna bułka paryska, czy też wrocławska. Mięciutka, puszysta i delikatna. Upieczona w formie prostokątnej świetnie imituje pieczywo tostowe. Idealna do flaków, grzanek. W czasie pieczenia roztacza w całej kuchni niesamowity zapach piekarni.

Bułeczka paryska

(forma keksowa 26 na 12 cm)

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml mleka (2/3 szklanki)
  • 250 g mąki pszennej typ 500 (2 szklanki)
  • 20 g oleju roślinnego (2 łyżki)
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, ciepłe mleko. Lekko wymieszać. Posypać 1 łyżką mąki.
  2. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży wsypać mąkę wymieszaną z solą i olej. Wyrobić ciasto.
  3. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  4. Po tym czasie ciasto wyjąć i lekko przerobić. Uformować w wałek i włożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Naciąć ozdobnie. Najlepiej maczanym w wodzie lub oleju nożem. I odstawić na ok. 20 minut, aby bułeczka podrosła. Ciasto powinno rosnąć do momentu, gdy potroi objętość. Wyrośniętą posmarować rozmąconym jajkiem.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Bułkę wyjąć z piekarnika, aby za bardzo nie wyschła. Gdy lekko przestygnie wyjąć z blaszki, żeby nie zaparowała. Zdjąć papier.
  7. Przechowywać w chlebaku lub zawiniętą w lnianą ściereczkę. Nie zostawiać na wierzchu, bo szybko wysycha i zaczyna się kruszyć.

 

Dodaj komentarz