Sałatka z tortellini

Sałatka z serowo-szpinakowym tortellini. Prosta, szybka, smaczna i pożywna. Z powodzeniem może stanowić posiłek na lunch w pracy. Tortellini można użyć dowolnego. Sałatka smakuje doskonale także z pierożkami z nadzieniem mięsnym, czy grzybowym. Nie ma co przesadzać ze składnikami, żeby nie zagłuszyć smaku samych pierożków – głównego bohatera naszej sałatki.

 

Sałatka z tortellini

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

– 1 opakowanie tortellini z nadzieniem serowo-szpinakowym (400 g)

– 1 puszka kukurydzy

– biała część pora długości 20 cm

– 2 łyżki stołowe musztardy

– 1 łyżka stołowa majonezu

– 2 łyżki stołowe gęstego jogurtu naturalnego

– 1 ząbek czosnku

– sól, pieprz – do smaku

– pietruszka nać – do posypania

 

Sposób przygotowania:

  1. Tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W zależności od rozmiaru producent poleca gotować 2-3 minuty. Żeby się nie rozpadły lepiej czas gotowania skrócić do 2 minut i zostawić jeszcze pod przykryciem na 1-2 minuty. Przelać zimną wodą, żeby pierożki się nie sklejały. Odcedzić na sicie. I wystudzić.
  2. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  3. Pora przeciąć wzdłuż na pół i umyć dokładnie w kątach liściowych. Pokroić w 2 milimetrowe półkrążki. W garnku zagotować 2 szklanki wody i wrzucić pora na wrzątek. Zagotować. Przykryć i odstawić na 5 minut. Po tym czasie odsączyć na sicie.
  4. Przygotować sos: w naczyniu zmieszać musztardę, majonez, jogurt i rozdrobniony czosnek – najlepiej roztarty na desce. Dodać sól, pieprz do smaku. Odstawić na 10 minut.
  5. Do miseczki przełożyć tortellini, kukurydzę, zblanszowanego pora. Polać sosem i wymieszać.
  6. Udekorować drobno posiekaną, świeżą pietruszką.

 

Dodaj komentarz