Buraki pieczone w piekarniku

Dla wszystkich miłośników buraków – warzywo to w wersji niecodziennej. Buraki pieczone w piekarniku. To świetna alternatywa dla ukochanych przez dzieci frytek. Buraki po uprzednim przygotowaniu piecze się na blasze piekarnika.  Opiekają się z każdej strony, a dodatkowo mają smak podkręcony dodatkiem przypraw: soli, pieprzu czarnego mielonego, czosnku, papryki słodkiej. Ponadto cieszą oko, bo wyglądają niebanalnie i bardzo apetycznie. U mnie w domu zawsze znikają z blaszki niezależnie od przygotowanej ilości. Polecam!

Buraki pieczone w piekarniku

Składniki:

– buraki czerwone surowe – dowolna ilość

– sól, pieprz, czosnek suszony – do smaku

– olej roślinny – w zależności od ilości buraków

 

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyć i obrać.
  2. Pokroić w słupki. Używając sprzętu gospodarstwa domowego lub noża. Słupki powinny mieć rozmiar około 0,5 cm na 0,5 cm.
  3. Rozdrobnione przełożyć do miski i polać olejem. Wymieszać, żeby olej równomiernym filmem pokrył każdy kawałek buraka.
  4. Słupki warzyw posypać przyprawami. Oprószyć solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Można też posypać papryką czerwoną słodką, ale w niedużej ilości, bowiem papryka pod wpływem działania wysokiej temperatury może nadać gorzkawy posmak. Wymieszać, żeby przyprawy pokryły kawałki warzyw.
  5. Buraki wyłożyć na blachę piekarnika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec z termoobiegiem przez 35 minut. Po 20 minutach lekko poruszyć blachą, albo przemieszać, żeby kawałki mogły się przypiec ze wszystkich stron.

Dodaj komentarz