Muffinki z makiem i migdałami

Kilka dni temu opowiadałam dzieciom o Muminkach. Bajce, której jako dziecko szczerze nie lubiłam. Następnego dnia córka przemówiła do mnie w kuchni tymi słowy: „Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię znajdą, zabiją i zjedzą”. Prawie udusiłam się ze śmiechu 😊 A, że byłam w trakcie przygotowywania kolejnej wersji muffinek, to odpowiedziałam: muffinki mnie widzą, muffinki mnie śledzą, muffinki mnie znajdą… 😊 I nawet słoneczko wróciło! 😊

Muffinki z makiem i migdałami

(porcja na ok. 16 sztuk)

Składniki:

– 1 szklanka mąki pszennej 450

– 1 szklanka mąki pszennej razowej 2000

– 1/2 szklanki cukru

– 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 3 łyżki maku

– ½ szklanki posiekanych migdałów

– 1 szklanka mleka

– 2 jajka

– 1/3 szklanki oleju

– aromat migdałowy

Sposób przygotowania:

  1. Składniki suche: mąkę pszenną, razową, cukier, proszek do pieczenia, mak i migdały wymieszać w misce.
  2. Dodać mleko, rozkłócone jajka i olej. Wymieszać i dodać aromat migdałowy.
  3. Energicznie połączyć wszystkie składniki. Mieszać tylko do momentu rozdrobnienia grudek.
  4. Papilotki papierowe umieścić w foremkach sylikonowych. Napełnić papilotki masą do ¾ wysokości.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  6. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz