Bułki grahamki z ziarnami

Kto powiedział, że świętować wakacje trzeba leniwie?

Podczas wczorajszego śniadania, ze strony moich dzieci, padł pomysł menu na kolację – sałatka grecka. A do sałatki najlepiej smakuje świeże, pulchniutkie pieczywo. Dlatego ciepło piekarnika po pieczeniu kaczki na obiad, postanowiłam wykorzystać do wypieku bułeczek grahamek. Z chrupiącą skórką na wierzchu, siemieniem lnianym, ziarnem dyni i słonecznika w środku. Mój dom pachnie – dziś dla odmiany – piekarnią 🙂

Bułki grahamki z ziarnami 

(16 sztuk)

Składniki:

  • ¼ kostki drożdży (25 g) lub 8g drożdży suszonych
  • ½ szklanki wody ciepłej (do rozczynu z drożdżami)
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 1850
  • ½ szklanki otrąb dowolnych
  • po 2 łyżki ziaren dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, płatków owsianych
  • 300 ml wody (może być też gazowana)
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ szklanki kefiru
  • 20 g oleju
  • rozmącone jajko – do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, cukier. Dodać łyżkę mąki. Rozmieszać i przykryć talerzykiem. Odstawić do momentu aż rozczyn podwoi objętość. Około 10 minut.
  2. Wymieszać mąki, otręby, płatki i ziarna. Zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy. W pozostałej wodzie rozpuścić sól i miód. Dodać do mąki z rozczynem. Na koniec wlać kefir.
  3. Zarobić ciasto łyżką i pod koniec wlać olej. Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto rękami.
  4. Przykryć ściereczką i zostawiać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przerobić i formować kulki wielkości piłki do tenisa ziemnego.
  5. Formując bułeczkę każdorazowo dłonie posmarować olejem lub wodą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do łapek. Z tej porcji składników wychodzi 16 bułeczek.
  6. Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem.
  7. Odstawić, aby troszkę wyrosły. Gdy się ruszą wstawić nagrzanego piekarnika do temperatury 100 stopni Celsjusza. Podkręcić temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 30 minut – w zależności od piekarnika. Bułeczki upieczone, gdy ich skórka jest apetycznie rumiana.
  8. Można je zostawić do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

 

Dodaj komentarz