Hamburgery z jeleniny

Długo wyczekiwane, planowane i przygotowywane rodzinnie. Szynka z łani efektywnie przerobiona na burgery wspólnymi siłami 😊 Bułki upieczone samodzielnie przez Amelkę. Sos paprykowy przygotowany Olkowymi łapkami. Pomidor przyniesiony z naszego ogrodu. Czy można chcieć czegoś więcej? Nie! Z takim zespołem każde przedsięwzięcie kulinarne skazane jest na sukces 😉 Powiem Wam, że nasze hamburgery nie tylko wyglądają, ale też smakują bosko.

Hamburgery z dziczyzną

(porcja na 10 sztuk)

Bułki do hamburgerów:

http://ladydieta.pl/2019/08/22/bulki-do-hamburgerow/

Burger z jeleniny

(około 20 sztuk)

Składniki:

– 800 g szynki z łani (można też z powodzeniem użyć mięsa wołowego lub wieprzowego)

– 2 średnie cebule

– sól, pieprz, przyprawa Maggi w płynie – do smaku

– 4 łyżki oleju roślinnego

Sos paprykowy

Składniki:

– 200 jogurtu naturalnego typu greckiego

– 1 łyżka majonezu

– 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego

– ¼ łyżeczki papryki ostrej

– ¼ łyżeczki papryki wędzonej suszonej

– sól, pieprz – do smaku

Do przełożenia:

– garść liści szpinaku

– garść mix sałat

– 1 duży pomidor

Sposób przygotowania:

  1. Bułki upiec wg przepisu. Upieczone bułki wystudzić. Każdą przekroić w poprzek na 3 części – plastry.
  2. Mięso z szynki łani oczyścić w włókien. Przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa na średnim sicie. Cebule obrać, pokroić w ósemki, zeszklić na patelni na łyżce oleju. Również przekręcić przez maszynkę. Dodać do mięsa. Delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Wymieszać. Nie wyrabiać, żeby mięso nie stwardniało. Formować w dłoniach kulki rozmiaru trochę mniejszego, niż piłka do tenisa ziemnego. Wilgotną dłonią spłaszczać każdą kulkę na desce. Poprawić palcem lub łyżką brzegi kotleta, żeby nie były postrzępione, bo wtedy będą się szybciej przypalać. Uformowany plaster mięsa przekręcić na drugą stronę, tak, żeby móc spokojnie przełożyć go na patelnię. Na patelni rozgrzać olej. Na dobrze rozgrzany przekładać kotlety. Smażyć po 3 minuty z każdego strony. Przekładać na drugą stronę płaską drewnianą albo metalową łyżką.
  3. Spód każdej bułki posmarować sosem paprykowym powstałym z wymieszania wszystkich składników.
  4. Na nią położyć sałaty i szpinak, ciepły kotlet, pomidora i ponownie plaster bułki posmarowanej sosem. Następnie sałaty , kotlet i bułkę posmarowaną sosem od spodu. Można spiąć wykałaczką.

2 Responses

    1. Oczywiście z łani. Nie jestem myśliwym, przyznam i stąd błąd. Szynka była z łani, czyli samicy jelenia.

Dodaj komentarz