Pierogi pieczone z mięsem

W czasie wycieczki po Toruniu zawitaliśmy do lokalu, w którym serwowano pieczone pierogi. Obie z córką mamy bardzo dobre wspomnienia z pierogami w cieście. Gdy była mała (a mieszkaliśmy wówczas w W-wie) miałyśmy zwyczaj uczęszczania na spacery do Lasu Kabackiego. Tradycją był przystanek w pierogarni, gdzie Amelka kupowała pierogi na drogę. Spośród bogatego asortymentu wybierała zawsze takie same dwa rodzaje: z soczewicą oraz szpinakiem i fetą. Oczywiście w Toruniu, dla odmiany, także wybrała… z fetą i szpinakiem oraz drugi rodzaj z soczewicą 😊 Po powrocie do domu obiecałam możliwie szybkie przygotowanie tego specjału. I tak powstały pierogi pieczone z… mięsem 😉

Pierogi pieczone z mięsem

(porcja na 32 sztuki)

Farsz

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 300 g mięsa z fileta piersi kurczaka
  • 1 średnia marchew
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz – do smaku

Ciasto

Składniki:

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500
  • ½ szklanki otrąb pszennych
  • 1 jajo
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajo roztrzepane do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować farsz.
    1. Zagotować wodę z przyprawami. Do garnka włożyć pokrojone w kawałki mięso i marchewkę. Gotować godzinę.
    2. Cebulę przekroić w ósemki i przyrumienić na rozgrzanym oleju, na patelni. Wystudzić.
    3. Gdy mięso miękkie. Zdjąć z ognia i wystudzić.
    4. Zemleć mięso oraz cebulę dwukrotnie przez maszynkę z sitkiem do pasztetu. Przypraw wyjmować nie trzeba. Jedynie usunąć listki laurowe, bo nawet po zmieleniu będą twarde.
    5. Po zmieleniu doprawić ostatecznie do smaku pieprzem i solą. Smak nadzienia pierogowego musi być dość wyraźny, bo po zmieszaniu z ciastem odczuwamy go jako delikatniejszy.
    6. Wymieszać, aby wszystkie składniki farszu mięsnego były równomiernie rozprowadzone. Nie wyrabiać, bo nie ma takiej potrzeby.
  2. Przygotować ciasto:
    1. Drożdże wkruszyć do miski. Zalać ciepłą wodą i dodać cukier. Zasypać 2 łyżkami mąki i odstawić na 10 minut.
    2. Po tym czasie wbić jajo, wsypać sól, pozostałą mąkę, otręby i olej.
    3. Wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto musi być podobne konsystencją do ciasta drożdżowego. Jeśli wydaje się zbyt luźne dosypać mąki. Powinno odchodzić od rąk. Bardzo pomocne przy takim wyrabianiu są automaty. Wszystkie składniki się zasypuje i po zadanym czasie wyjmuje gotowe ciasto. Super sprawa.
    4. Po wyrobieniu ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Najlepiej przykryć miseczkę ściereczką, bo drożdże lepiej pracują, gdy im cieplej.
    5. Po wyrośnięciu ciasto przerobić i podzielić na 2 równe części. Każdą rozwałkować na stolnicy na placek grubości 0,5 cm, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Z placka wykrawać koła przy użyciu szklanki, albo kubka.
    6. Na środek każdego koła nałożyć 2 łyżeczki farszu mięsnego.
    7. Zalepić dokładnie i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    8. Każdy pierożek posmarować pędzelkiem maczanym w rozkłóconym jajku, co nada im piękny połysk. Nie posmarowane pierożki będą matowe. Na zdjęciu doskonale widać tę różnicę.
    9. Piec w piekarniku 15 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
    10. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz