Muffinki kokosowo-śmietankowe

I nim się człowiek obejrzał, mamy poniedziałek. Szkoła czeka z otwartymi drzwiami. A mózgi naszych dzieci niekoniecznie chętne do współpracy. Dlatego postanowiłam jeszcze na chwilę przedłużyć słodki błogostan weekendowego lenistwa. Przygotowałam do dziecięcych pudełek muffinki kokosowo-śmietankowe. Pulchniutkie, mięciutkie i otulające śmietanką. W pudrowych papilotkach w różowiutkie flamingi. Wszystko takie bajecznie słodziutkie. Oj, żeby tylko nie przecukrzyć 😉

Muffinki kokosowo-śmietankowe

(porcja na 12 sztuk)

Składniki:

– 100 g masła (pół kostki)

– 1 szklanka mleka

– ¾ szklanki cukru

– 1 jajo

– 2 szklanki mąki pszennej

– szczypta soli

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 szklanka wiórków kokosowych

– 1 łyżka aromatu śmietankowego

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuścić w garnku. Lekko przestudzić. Dolać mleko. Dosypać cukier i wbić jajo. Wymieszać.
  2. Do tego samego garnka wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, wiórki i aromat.
  3. Wymieszać krótko, żeby tylko składniki uległy połączeniu.
  4. Przygotować formy do muffinek i wyłożyć je papilotkami. Do każdej wlać masę do ¾ wysokości papilotki.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 15 minut.
  6. Upieczone wyjąć z foremek i w samych papilotkach wystudzić na kratce.

 

Dodaj komentarz