I nim się człowiek obejrzał, mamy poniedziałek. Szkoła czeka z otwartymi drzwiami. A mózgi naszych dzieci niekoniecznie chętne do współpracy. Dlatego postanowiłam jeszcze na chwilę przedłużyć słodki błogostan weekendowego lenistwa. Przygotowałam do dziecięcych pudełek muffinki kokosowo-śmietankowe. Pulchniutkie, mięciutkie i otulające śmietanką. W pudrowych papilotkach w różowiutkie flamingi. Wszystko takie bajecznie słodziutkie. Oj, żeby tylko nie przecukrzyć 😉
Muffinki kokosowo-śmietankowe
(porcja na 12 sztuk)
Składniki:
– 100 g masła (pół kostki)
– 1 szklanka mleka
– ¾ szklanki cukru
– 1 jajo
– 2 szklanki mąki pszennej
– szczypta soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1 łyżka aromatu śmietankowego
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuścić w garnku. Lekko przestudzić. Dolać mleko. Dosypać cukier i wbić jajo. Wymieszać.
- Do tego samego garnka wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, wiórki i aromat.
- Wymieszać krótko, żeby tylko składniki uległy połączeniu.
- Przygotować formy do muffinek i wyłożyć je papilotkami. Do każdej wlać masę do ¾ wysokości papilotki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 15 minut.
- Upieczone wyjąć z foremek i w samych papilotkach wystudzić na kratce.