Ciasto migdałowe z gruszkami

Uwielbiam eksperymenty w kuchni. Kojarzenie smaków, których na co dzień nie jadamy zbyt często. Takim ciekawym zaskoczeniem dla podniebienia jest ciasto migdałowe z gruszkami. Idealny pomysł na pyszne wykorzystanie jesiennych gruszek. Podpowiem Wam, że doskonale smakuje z zimnym mlekiem. Takim prosto z lodówki! 😊

Ciasto migdałowe z gruszkami

Składniki:

(forma keksowa 35 cm na 11 cm)

  • 1 kostka masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mielonych migdałów
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3 twarde gruszki
  • 1/3 szklanki pokruszonych migdałów do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać po jednym żółtku.
  2. Dodać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać, żeby nie było grudek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  4. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę o rozmiarze 1 cm na 1 cm. Dodać do ciasta pokrojoną gruszkę. Wymieszać.
  5. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Ciasto przełożyć do formy. Na wierzch posypać pokruszonymi migdałami.
  7. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Najlepiej sprawdzić patyczkiem drewnianym, czy ciasto jest upieczone.
  8. Zostawić jeszcze na 10 minut w piekarniku i wyjąć na kratkę, żeby odparowało.

 

 

 

Dodaj komentarz