Muffinki waniliowe z żurawiną

Rodzinna rozmowa przy śniadaniu. Pytam dzieci swoje własne:

– Jakie Wam zrobić muffinki do szkoły?

Olek na to:

– Białe, bo ostatnio były kakaowe.

Amelka dodaje od siebie:

– Mogą być, ale mamo, dorzuć chociaż żurawiny.

I tak oto powstał pomysł na muffinki waniliowe z żurawiną. W tę pochmurną i mokrą środę, w szkolnych pudełkach, sprawdzą się idealne 😊

Muffinki kakaowe z rodzynkami

(porcja na 15 sztuk)

Składniki:

– 2,5 szklanki mąki pszennej

– ¾ szklanki cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1 szklanka mleka

– 1 jajo

– ½ szklanki oleju

– ½ szklanki suszonej żurawiny

– 1 łyżka aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Składniki suche: mąkę, cukier, proszek i sól wymieszać w miseczce.
  2. Dodać mleko, jajo, olej, żurawinę i aromat.
  3. Wymieszać do połączenia się składników.
  4. Przygotować formy sylikonowe do muffinek i wyłożyć je papilotkami. Do każdej wlać masę do ¾ wysokości papilotki.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 20 minut.
  6. Upieczone wyjąć z foremek i w samych papilotkach wystudzić na kratce.

 

 

Dodaj komentarz