Ciasto kruche z kremem bardzo malinowym

Mój malinowy szał ogrodowy powoli dobiega końca. Postanowiłam zamknąć sezon czymś wyjątkowym i bardzo, bardzo malinowym. Różowym i cudnie kremowym. Tak powstała koncepcja ciasta kruchego z kremem malinowym. Po raz pierwszy zestaliłam krem budyniowy dodatkiem żelatyny. Uzyskałam świetnie puszystą i bardzo delikatną konsystencję. Pomysł super! Jest tylko jeden problem – Amelka nie dała rady wyczekać z konsumpcją do całkowitego wystudzenia i zestalenia, dlatego na zdjęciach widzicie ciasto rozjechane na boki 😊 

Ciasto kruche z kremem bardzo malinowym

Ciasto kruche

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • ½ kostki masła
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego

Krem malinowy

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 600 g świeżych malin

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać składniki suche ciasta kruchego ze sobą. Dodać zimne masło i siekać nożem ze składnikami suchymi. Jak już będą drobne grudki dodać żółtka rozmącone ze śmietaną. Zagnieść szybko ciasto. Żeby nie ogrzewać go w dłoniach.
  2. Podzielić na 3 części. 1/3 ciasta włożyć do lodówki. 2/3 ciasta rozgnieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. Wystudzić.
  3. Przygotować krem: ¾ litra mleka wlać do garnka. Dodać cukier. Zagotować. W pozostałeś ilości mleka wymieszać mąki. Wlać je na gotujące mleko, mieszać i ugotować, jak budyń. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
  4. Żelatynę zalać wrzątkiem. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.
  5. Do ciepłego budyniu dodać sok z cytryny, maliny i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać mikserem.
  6.    
  7. Na chłodne kruche ciasto wyłożyć malinowy krem.
  8. Na wierzch ułożyć kawałki schłodzonego w lodówce ciasta kruchego.
  9. Blachę wstawić do piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza – najlepiej z grzałką tylko od góry i termoobiegiem.
  10. Z próbą krojenia radzę poczekać aż ciasto dobrze wystygnie. Najlepiej ok. 6 godzin. Dopóki ciasto będzie wewnątrz ciepłe krem będzie się rozpływał, co widać na zdjęciu, bo ja czekać nie chciałam 😊

 

Dodaj komentarz