Budyń waniliowy z malinami

Lubicie budyń? Jeśli tak, to mam dla Was super pomysł na budyń własnej roboty. Te z torebek smakują chemicznie i zwykle są bardzo perfumowane. Jeszcze gorsze są te gotowe serwowane w sklepach w kubeczkach. Według mnie to profanacja prawdziwego budyniu, który pamiętam z domu rodzinnego. O walorach „antyzdrowotnych” tych wyrobów spożywczych nie wspomnę. Dlatego swoim dzieciom gotuję budyń samodzielnie. To proste, bo wystarczy mleko, cukier, mąka pszenna, ziemniaczana, laska wanilii i masło. Chwila mieszania i cieplutki, aksamitny deser gotowy. Urzeka gładką konsystencją, zbalansowanym smakiem i głębokim waniliowym aromatem. I ten maślany smak z dzieciństwa…

Budyń waniliowy z malinami

(4 porcje)

Składniki:

– 1 litr mleka

– 4 łyżki cukru brązowego

– 2 łyżki mąki pszennej

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 1 laska wanilii

– 2 łyżki masła śmietankowego

– maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Trzy szklanki mleka zagotować w garnku. Dodać cukier. Rozpuścić.
  2. Laskę wanilii przekroić wzdłuż. Wyjąć miąższ i dodać do mleka.
  3. W 1 szklance mleka rozrobić mąki. Tak, żeby nie było grudek.
  4. Na gotujące się mleko wlać rozrobione w mleku mąki. Gotować cały czas mieszając.
  5. Ugotować budyń. Dodać masło.
  6. Wlać do miseczek i odstawić do przestudzenia.
  7. Podawać z malinami albo sokiem owocowym.

Dodaj komentarz