Ciasto z kaszą manną i jabłkami

Zauroczona ciastem z kaszą manną i morelami, upiekłam inną jego wersję – z jabłkami. Nie miałam jogurtu, wiec użyłam kefiru. Do ciasta dodałam cynamon i zapach cytrynowy, żeby bardziej wyciągnąć aromat tegorocznych jabłek. Efekt zapachowy odlotowy! Smakowy – jak dla mnie – też 😊

Ciasto z kaszą manną i jabłkami

(forma o rozmiarze 24*26 cm )

Składniki:

– 100 g masła

– 5 jaj

– ¾ szklanki cukru

– 400 ml kefiru

– 1 aromat cytrynowy

– ½ łyżeczki cynamonu

– 250 g mąki pszennej

– 210 g kaszy manny

– 1 łyżeczka proszku dopieczenia

– 3 jabłka

 

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić w rondelku i wystudzić.
  2. Jaja utrzeć z cukrem na pulchną, białą masę. Dodać wystudzone masło. Dolać kefir, aromat i cynamon. Zmiksować.
  3. Mąkę wymieszać w miseczce z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Dosypać do składników mokrych i dokładnie wymieszać.
  4. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Owoce umyć, nie obierać i pokroić w kosteczkę. Wysypać na wierzch ciasta. Można je lekko docisnąć, żeby się nie przypaliły podczas pieczenia.
  6. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić blaszkę. Piec 50 minut.
  7. Po tym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto na pewno upieczone. Jeśli zostaje na patyczku przedłużyć czas pieczenia jeszcze o 5-10 minut.
  8. Gdy upieczone wyjąć i odstawić do wystudzenia na kratkę.

Dodaj komentarz