Pasta z makreli, jaj i twarogu

Przeczuwając poranną atmosferę w poniedziałkowy poranek, postanowiłam rodzinę zaskoczyć, na śniadanie serwując – dzień wcześniej przygotowaną – pastę z makreli, jaj i twarogu. Pomysł fajny. Zawsze to jakaś odmiana, gdy nastroje śniadaniowe kiepskie, bo po dwóch dniach wolnego, nikomu nie chce się wstać wcześnie rano. Takie kolorowe kanapki nie tylko apetycznie wyglądają, ale przede wszystkim dają organizmowi niezbędną porcję składników odżywczych. Na dobry początek dnia! 😊

Pasta z makreli, jaj i twarogu

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 1 puszka filetów z makreli w oleju
  • 150 g chudego twarogu
  • 4 jaja
  • 2 łyżki pociętego szczypiorku
  • sól, pieprz – do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę ryby otworzyć i odlać olej. Umieścić w naczyniu do blendowania. Dodać twaróg.
  2. Jaja ugotować na twardo i wystudzić. Oczyścić ze skorupek. Dołożyć do miski z rybą i twarogiem.
  3. Składniki na pastę zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i musztardą. Wymieszać.
  4. Dodać posiekany szczypiorek i dobrze wymieszać.
  5.  
  6. Podawać na pieczywie.

 

Dodaj komentarz