Babka marchewkowa z sezamem i słonecznikiem

Nareszcie wyczekana niedziela 😊 Wolna od zajęć i obowiązków. Daleka od porannego pośpiechu. Do śniadaniowego talerza wypełnionego serami, warzywami i porcją malin, kawa z mleczną pianką. A do takiej wyjątkowej kawy specjalne ciacho. Z jesiennym warzywem w roli głównej. Voilá – babka marchewkowa z sezamem i słonecznikiem.

Babka marchewkowa z sezamem i słonecznikiem

(forma mała keksowa 25*12*8 cm)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • 4 łyżki stołowe sezamu białego
  • 4 łyżki stołowe ziarna słonecznika
  • 3 jaja
  • ½ szklanki oleju
  • 4 średnie sztuki marchewki (400 g)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać składniki suche: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir, sezam i 2 łyżki ziarna słonecznika. Wymieszać.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach. Wówczas marchewka puści sok.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodać jaja, olej. Wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta.
  4. Na koniec dodać startą marchew. Wymieszać.
  5.  
  6. Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać po wierzchu 2 łyżkami ziaren słonecznika.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.

 

Dodaj komentarz