Leczo z kiełbasą

Jesienią w mojej kuchni często pojawia się leczo, czyli danie powstałe z duszenia ze sobą rozmaitych warzyw. Im ich więcej, tym danie smaczniejsze. Dziś leczo z marchewką, trzema kolorami papryki, cukinią, cebulą i pieczarką. A żeby nie było, że tak wegetariańsko, to dla okrasy smażona kiełbaska żywiecka. W cieniutkich, fantazyjnie zwiniętych plasterkach. I mamy barwy jesieni w pięknej odsłonie koloru i smaku.

Leczo z kiełbasą

(4 porcje)

Składniki:

– 2 marchewki

– 1 cebula cukrowa

– 1 papryka żółta

– 1 papryka czerwona

– 1 papryka zielona

– 11 pieczarek

– 1 cukinia

– 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

– 170 g koncentratu pomidorowego

– sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią – do smaku

– 10 plasterków kiełbasy żywieckiej

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju.
  2. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem przez 10 minut.
  3. Paprykę umyć i pokroić w paski. Dołożyć do patelni z warzywami. Dusić 5 minut.
  4. Pieczarki pokroić w ćwiartki, gdy małe. Gdy większe pokroić w talarki. Przełożyć do woka i dalej dusić.
  5. Cukinię dokładnie umyć i nie obierać. Pokroić w na pół. Połówki jeszcze raz na pół i każdy kawałek na paski grubości 1 cm. Dusić jeszcze 5 minut.
  6. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonymi pomidorami z bazylią.
  7. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć je z obu stron na suchej patelni. Naciąć w połowie wysokości i fantazyjnie położyć na wierzchu leczo.
  8. Podawać z razowym pieczywem.

Dodaj komentarz