Muszle nadziewane

Na dworze 13 stopni Celsjusza! Jakoś tak zachciało mi się czegoś wiosennego. Kolorami cieszącego oko, a wonią kuszącego zmysł smaku. I tak oto powstał pomysł na makaron muszle faszerowany warzywami, jajkiem i szynką. Warto sięgnąć po tę przekąskę, gdy planujecie menu na przyjęcie karnawałowe w domu. Robi się szybko i sprawnie. A smakuje superowo. Argument koronny – danie bardzo niskokaloryczne, a jednocześnie zasobne w białko, błonnik. A dzięki papryce także w witaminę C. Nic tylko jeść – dla zdrowia i urody 😉

Muszle nadziewane

(20 porcji)

Składniki:

  • 20 sztuk makaronu typu muszle (Conchiglioni)

Farsz do nadziewania:

  • 4 jaja
  • 6 pieczarek (200 g)
  • 1 łyżeczka masła
  • 20 cm pora (180 g)
  • ½ papryki czerwonej (100 g)
  • ½ papryki zielonej (100 g)
  • 100 g chudej szynki
  • sól, pieprz – do smaku
  • 2 łyżeczki majonezu
  • pietruszka – do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente. Najlepiej przestrzegając czasu zalecanego na opakowaniu. Uważać, aby makaronu nie rozgotować, bo będzie się rozpadał podczas nakładania farszu.
  2. Jaja ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę.
  3. Pieczarki umyć, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni. Wystudzić.
  4. Pora przeciąć na 4 części wzdłuż. Umyć dokładnie pokroić w cieniutkie paseczki. Warzywo wrzucić na wrzątek, zagotować i przykryć. Pozostawić we wrzątku 3 minuty. Odcedzić na sicie. Wystudzić.
  5. Papryki umyć i pokroić w drobną kostkę.
  6. Szynkę pokroić w drobną kostkę.
  7. Wszystkie składniki farszu wymieszać ze sobą. Doprawić solą, pieprzem i majonezem do smaku.
  8. Gotowym farszem nadziewać każdą muszlę. Schłodzić w lodówce.
  9. Podawać udekorowane świeżą pietruszką.

Dodaj komentarz