Bułeczki drożdżowe z serem białym

Ja jednak długo bez wypieków wytrwać nie potrafię 😉 Sentymentalne wspomnienie bułek z dzieciństwa. Okrągłych, z serowym nadzieniem pośrodku. Wyjadało się najpierw ciasto po brzegach. Potem odbywała się konsumpcja wilgotnego placuszka, na którym leżał serek. A na koniec wyczekiwany rarytas – sam krążek słodkiego serka 😊 Ależ to była frajda!

Bułeczki drożdżowe z serem białym

(ok. 16 sztuk)

Składniki:

  • 50 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 całe jajo
  • 2 żółtka
  • szczypta cynamonu
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • nadzienie: 250 g sera białego chudego, 1 żółtko, 1 cukier wanilinowy, ewentualnie cukier do smaku
  • 1 rozmącone żółtko – do smarowania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 1 szklankę ciepłego mleka i posypać 3 łyżkami mąki po wierzchu.
  2. Gdy rozczyn z drożdży wyrośnie dodać do niego całe jajo, żółtka, cynamon i cukier wanilinowy oraz pozostałą mąkę. Lekko wyrobić ciasto, aby połączyć ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło oraz olej.
  3. Wyrabiać ciasto do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Żeby ciasto nie kleiło się do dłoni, można ręce posmarować oliwą. Jeśli w domu jest maszyna do wyrabiania chleba, to warto z niej skorzystać do wyrobienia i ciasta drożdżowego.
  4. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykryć ściereczką. Na około 15 minut.
  5. W tym czasie przygotować nadzienie: widelcem rozdrobnić ser, dodać do niego żółtko i cukier. Wymieszać.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość – przerobić je raz jeszcze, żeby uwolnić zgromadzone powietrze.
  7. Na stolnicy uformować z ciasta wałek. Podzielić go na 8 części. Każdą z nich przeciąć na 2 części. W ten sposób powstanie 18 porcji ciasta. Uformować je w kuleczki.
  8.  
  9. Na środku każdej porcji ciasta zrobić palcami wgłębienie. Nakładać w nie po 1 łyżce stołowej nadzienia serowego.
  10.  
  11. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby podrosły przez 10 minut.
  12. Gdy nieco się powiększą rozmącić żółtko i pędzelkiem posmarować każdą bułeczkę, można posypać też wierzch cukrem kryształem.
  13. Wstawić do ciepłego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
  14. Wystudzić na kratce.

 

 

Dodaj komentarz