Zupa barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to dla mnie zupa niezwykle sentymentalna. Kojarzy mi się z domem rodzinnym i pachnącą smacznym jedzeniem kuchnią mojej Mamy. Mój barszcz podobno też dobry, ale ten Maminy zawsze jako wzór niedościgniony. A co do barszczu? Oczywiście buraczki, marchew, seler, por, kapusta z główki, ziemniaki i obowiązkowo – fasola biała. Żeby zupa była pełnowartościowym i sycącym posiłkiem. I oczywiście zielenina, której nigdy zbyt wiele 😉

Zupa barszcz ukraiński

(10 porcji)

Składniki:

– 2,5 lira wody (około)

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka czarnego pieprzu

– 1 listek laurowy

– sól – do smaku

– 1 wędzona ćwiartka z kurczaka lub kość schabowa

– 1,5 szklanki fasoli białej

– 1 kg buraków

– 500 g ziemniaków

– 500 g marchewki

– 200 g selera

– pół średniej wielkości pora

– 100 g kapusty białej

– 1 łyżka masła

– natka pietruszki, koperek, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny – do smaku

– mleko – do zabielenia

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy. Zagotować. Dołożyć wędzone udko z kurczaka lub wędzoną kość schabową. Dla smaku.
  2. Ugotować wywar. Po około 1 godzinie gotowania wyjąć mięso i odłożyć na bok.
  3. Ziarno fasoli umyć i zalać na noc gorącą wodą. Rano wodę z moczenia odlać i ponownie zalać ziarno wrzątkiem, ugotować do miękkości.
  4. Buraki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dołożyć do wywaru i gotować do miękkości. W międzyczasie lekko zakwasić kwaskiem albo sokiem z cytryny.
  5. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Specjalnie nie gotujemy w wywarze z burakami, żeby ziemniaki się nie zabarwiły na czerwono.
  6. Marchew umyć, obrać i pokroić w cienkie krążki.
  7. Selera umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
  8. Pora przeciąć wzdłuż, umyć dokładnie i pokroić w półplasterki.
  9. Kapustę pokroić w drobne paseczki.
  10. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć pod przykryciem marchew, selera, pora i kapustę. Gdy warzywa zmiękną dodać je do wywaru. Zupę zagotować.
  11. Na koniec dodać do całości ugotowane uprzednio ziemniaki i fasolę. Zagotować. Zabielić mlekiem lub śmietaną, wedle uznania.
  12. Na talerzu posypać zieleniną.

Dodaj komentarz