Indyk w sosie żurawinowym

Mięso drobiowe pieczone w piekarniku zwykle wychodzi twardawe. Jednak jest sposób na utrzymanie jego soczystości. I tak właśnie przygotowuje się indyka pieczonego w sosie żurawinowym. Cała tajemnica tego sposobu, to utrzymanie wilgoci mięsa dzięki polewaniu go sosem w trakcie pieczenia. A do indyka esencjonalny sos żurawinowy powstały ze zmiksowania pieczonych owoców. Pycha – także na zimno, jako wędlina.

Indyk w sosie żurawinowym

(8 porcji)

Składniki:

– 1 kg mięsa z fileta indyka

– 1 szklanka wrzącej wody

– 1 szklanka bulionu

– 150 g żurawiny suszonej

– sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć, oczyścić z błon. Osuszyć. Posypać solą i pieprzem. Odłożyć na 2 godziny przykryte w miseczce.
  2. Żurawinę zalać wrzącą wodą. Przykryć talerzykiem i odstawić na 2 godziny do namoczenia.
  3.  
  4. Po 2 godzinach mięso wyjąć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przykryte wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piec 30 minut.
  5. Po 30 minutach pieczenia naczynie otworzyć i wlać bulion oraz przełożyć namoczoną żurawinę. Sosem polać mięso i zamknąć. Wstawić do piekarnika i piec dalej.
  6. Po 10 minutach otworzyć i ponownie mięso polać sosem. Czynność powtórzyć.
  7. Łącznie mięso powinno się piec 60 minut. Po tym czasie je wyłączyć i zostawić w piekarniku na 20 minut.
  8. Wyjąć mięso i zawinąć w folię aluminiową. Wyjąć owoce żurawiny, a nadmiar płynu odlać do szklanki. Owoce rozdrobnić blenederem na gładki sos. Można zostawić kilka żurawin do dekoracji. Jeśli sos po zblendowaniu jest zbyt gęsty, to dolać do niego odpowiednią ilość płynu uprzednio odlanego do szklanki.
  9. Gdy sos już gotowy mięso rozwinąć i kroić w plastry.
  10. Pozostałą porcję mięsa ponownie zawinąć w folię aluminiową i tak przechowywać.
  11. Po wystudzeniu indyk świetnie smakuje, jako wędlina na kanapki.

Dodaj komentarz