Przygotowania do świąt czas zacząć. Zaczynam od potraw, które muszą „się przegryźć”, czyli wymagają czasu. Dopiero po kilku dniach przebywania w lodówce nabierają oczekiwanych walorów smakowo-zapachowych. Na pierwszy rzut świątecznych specjałów proponuję śledzie w sosie pomidorowo-miodowym z duszoną cebulą. Przygotowanie banalnie proste, a smak niebanalny. Taki oto mój ulubiony paradoks kulinarny 😊
Śledzie w sosie pomidorowo-miodowym
(przepis na 2 porcje)
Składniki:
– 200 g śledzia solonego
– 1 cebula (najlepiej cukrowa)
– 4 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka miodu
– 4 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i udusić na oliwie.
- Do ciepłej cebuli dodać miód, żeby się rozpuścił.
- Dodać koncentrat i wymieszać sos.
- Śledzie wymoczyć przez godzinę w wodzie. Pokroić w cienkie paski, szerokości 1 cm.
- Układać warstwami w słoiku: śledzie, sos pomidorowy, śledzie i tak do momentu wyczerpania składników. Na wierzch wyłożyć sos pomidorowo-miodowy.
- Zakręcić i schować do lodówki. Najlepiej smakują po 4 dniach od przygotowania. Najsmaczniejsze z sobie pieczonym chlebem z ziarnami: http://ladydieta.pl/2019/09/20/chleb-z-ziarnami-pieczony-w-garnku/