Sałatka jarzynowa

Najzwyklejsza. Obecna na stole w każdym polskim domu – sałatka jarzynowa. Choć tak popularna, to jednak niezastąpiona. Bez niej nie byłoby świąt ani Bożego Narodzenia, ani Wielkiej Nocy. Niby nic wielkiego, a jednak bywa rozmaita. Każda rodzina przygotowuje ją według własnych gustów smakowych. Bywa z gotowaną pietruszką, grzybkami marynowanymi, kukurydzą, fasolą, groszkiem z puszki. Ja używam groszu mrożonego, bo nie przepadam za marynatami w puszkach. Poza tym groszek mrożony podczas gotowania zyskuje świeżutki zielony kolor (efekt działania temperatury na chlorofil), który ożywia sałatkę. Warzywa bezwzględnie gotuję w skórkach, bo dzięki temu zachowują więcej wartości odżywczych i walorów smakowych. A jaka jest Wasza sałatka jarzynowa?

Sałatka jarzynowa

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

– 2 ziemniaki

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– ½ selera

– 2 jajka na twardo

– 1 jabłko

– 3 ogórki kiszone

– 1 cebula

– ½ szklanki groszku mrożonego

– ¼ szklanki marynowanych grzybków

– 1 łyżeczka majonezu

– 1 łyżka musztardy

– 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

– sól, pieprz – do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa: ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera umyć, ale nie obierać. Warzywa gotowane w mundurkach – skórkach, zachowują więcej wartości odżywczych. Także ich smak jest pełniejszy i bardziej wyrazisty, bo skórka zabezpiecza przez utratą składników. Warzywa ugotować do miękkości w wodzie. Trzeba tak sprawdzać miękkość warzyw aby ich nie rozgotować.
  2. Warzywa obrać. Wystudzić i pokroić w kostkę dowolnego rozmiaru. Najlepiej, aby wszystkie składniki sałatki pokrojone były w kostkę podobnego rozmiaru.
  3. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę.
  4. Jabłka i ogórki kiszone pokroić w kostkę, bez uprzedniego obierania ze skórki.
  5. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  6. W garnku zagotować wodę i wrzucić na nią mrożony groszek. Zagotować i odstawić na 5 minut. Po tym czasie wodę odlać i ziarenka wystudzić na sicie.
  7. Grzybki marynowane odcedzić z octu. Pokroić w kostkę.
  8. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce. Wymieszać. Dodać majonez, musztardę i jogurt naturalny.
  9. Doprawić przyprawami. Wymieszać.

 

Dodaj komentarz