Rogaliki serowe

Absolutny hit dnia wczorajszego: rogaliki z ciasta serowego. Nie wymagają wyrastania, bo spulchnia je proszek do pieczenia. Nie potrzebują nadzienia, bo ser i wanilia nadają im niezbędną słodycz. Ciasto wałkuje się doskonale, bo jest wspaniale elastyczne. Są idealne dla zapracowanych kobiet, bo błyskawicznie się je przygotowuje. Musicie spróbować je zrobić, bo… są pyszne!

Rogaliki serowe

(36 sztuk)

Składniki:

– 250 g twarogu chudego (ewentualnie może być ser mielony gotowy)

– pół szklanki cukru (100 g)

– 1 jajo

– 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie małe)

– pół szklanki oleju (120 ml)

– 3 łyżeczki małe proszku do pieczenia (15 g)

– 3,5 szklanki mąki pszennej (400 g)

– szczypta soli

– 1 jajo do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

  1. Ser rozdrobnić blenderem. Dodać jajko i cukry. Utrzeć na jednolity serek homogenizowany. Dodać olej i wymieszać.
  2. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
  3. Do sera dodać składniki suche i zagnieść ciasto.
  4. Podzielić je na 4 części. Każdą część rozwałkować. Pociąć najpierw na prostokąty, a je na mniejsze kwadraty. Każdy kwadrat przeciąć na pół.
  5. Każdy mały trójkącik zwijać zaczynając od podstawy. Uformować w rogalik.
  6. Rogaliki kłaść na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Układać w odstępach 4 na 4 sztuki.
  7. Posmarować rozmąconym jajkiem.
  8. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz