Wielkanocna babka cytrynowa z majonezem

Babka cytrynowa z majonezem – mięciutka, pulchna i bardzo wilgotna. Ciasto gąbczaste, jakby pompowane. Przy każdym kęsie słychać dźwięk pękających pęcherzyków powietrza. Babka idealnie słodka i upajająco cytrynowa.

Pięknej Niedzieli Palmowej życzę 😊

 

Wielkanocna babka cytrynowa z majonezem

Składniki:

– ½ szklanki mąki pszennej

– ½ szklanki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżeczki proszku dopieczenia

– 4 jaja

– ¾ szklanki cukru

– 1/3 szklanki majonezu (80 g)

– 1 aromat cytrynowy

– szczypta soli

– 1 cytryna

 

Sposób przygotowania:

  1. Obie mąki wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia.
  2. Żółtka rozbić blenderem.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną, białą masę.
  4. Dodać majonez, aromat. Wymieszać.
  5. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać w pozostałe ciasto.
  6. Cytrynę umyć dobrze pod wodą, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Dodać do ciasta.
  7. Formę na babkę z kominkiem wysmarować olejem i wysypać cieniutką warstwą mąki pszennej. Ciasto przelać do formy.
  8. Nagrzać piekarnik do 150 stopni i wstawić blaszkę. Piec 40 minut.
  9. Po tym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto na pewno upieczone. Jeśli zostaje na patyczku przedłużyć czas pieczenia jeszcze o 5-10 minut.
  10. Gdy upieczone wyjąć i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  11. Jeszcze ciepłe wyjąć na talerzyk, żeby z ciasta odparował nadmiar wilgoci.
  12. Wystudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem. Udekorować.

 

Dodaj komentarz