Miodownik

Uwielbiam to połączenie: smak masy z sera gotowanego i miodowych placuszków. Śmietankowy aromat przełamany kwiatowym – akacjowym, lekko gryzącym. Ciasto dość czasochłonne i pracochłonne, dlatego warto się za nie zabrać kilka dni wcześniej. Wypiek blacików trwa swoje, a trzeba je piec w tej samej formie, żeby ładnie się spasowały. Gotowanie masy serowej żmudne, wymagające ciągłego mieszania. Nie można pozwolić, aby się zagotowała. Poza tym miodownik musi swoje odstać. To po to, aby placuszki wchłonęły serową wilgoć i zmiękły należycie. Ale, co by nie mówić – smak miodownika rekompensuje cały – włożony w przygotowanie – trud 😋

Miodownik

Ciasto kruche – blaciki

Składniki (na 3 placki):

– 3,5 szklanki mąki pszennej typ 500

– 1 łyżeczka sody

– ½ szklanki cukru pudru

– 2 całe jajka

– 1 żółtko

– 5 łyżek mleka

– 3 łyżki miodu

– ½ kostki masła

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z sodą i cukrem.
  2. Dodać rozkłócone jaja z żółtkiem.
  3. W rondelku rozpuścić masło. Do ciepłego dodać miód i mleko.
  4. Składniki płynne wlać do mąki.
  5. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części.
  6. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Z każdej porcji upiec jeden placuszek. Piec w 170 stopni przez około 20 minut. Gdy placuszek się zarumieni po wierzchu znaczy, że upieczony.
  8. Blaciki odłożyć do odparowania. Wystudzone przekładać ciepłą masą serową.

 

Masa serowa

Składniki:

– 1 kg sera mielonego lub sera z wiaderka

– 1 szklanka cukru

– ¾ szklanki oleju

– aromat śmietankowy

– 6 całych jaj

– 2 szklanki mleka

– 2 opakowania budyniu (każdy na 0,5 litra mleka)

 

Sposób przygotowania:

  1. Ser wyłożyć do garnka. Dodać cukier, olej i aromat.
  2. Jaja rozmieszać mikserem lub blenderem, tak, aby żółtka i białka dokładnie się połączyły. Wymieszać z 1 szklanką mleka i dodać do masy serowej.
  3. Garnek postawić na małym ogniu i zacząć podgrzewać. Gdy masa będzie ciepła dodać budynie rozpuszczone w 1 szklance mleka.
  4. Wszystko razem podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
  5. Masy nie można zagotować. Podgrzewanie prowadzić jedynie do momentu pojawienia się delikatnych bąbelków na powierzchni.
  6. Masę podzielić na dwie części. Ciepłą masą przekładać miodowe placuszki. Placuszek – masa – placuszek – masa – placuszek.
  7. Ciasto delikatnie docisnąć od góry i odstawić do wystudzenia.
  8. Następnego dnia udekorować polewą czekoladową: http://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/

 

 

 

 

Dodaj komentarz