Drożdżowa Baba Wielkanocna

Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć baby drożdżowej. Najzwyklejszej. Z rodzynką, rumem i skórką pomarańczową. Z polewą czekoladową albo lukrem. Moja już jest! Piękna i taka uroczysta 😊

 

Drożdżowa Baba Wielkanocna

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 40 g drożdży
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rumu
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • ½ kostki masła śmietankowego (100 g)

 

Sposób przygotowania:

  1. Mleko lekko podgrzać. Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże wkruszyć do miseczki. Zalać połową letniego mleka. Rozpuścić drożdże. Dosypać 2 łyżki cukru i zasypać 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Rodzynki zalać rumem i postawić do namoczenia.
  3. Do wyrośniętego rozczynu dodać rozkłócone widelcem jaja, pozostałe mleko, resztę cukru, sól i pozostałą część mąki.
  4. Zarobić ciasto. Następnie dodać namoczone rodzynki i skórkę pomarańczową.
  5. Wyrobić ciasto drożdżowe, aż będzie odchodziło od dłoni. Najwygodniej użyć automatu do wyrabiania chleba.
  6. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Po tym czasie przełożyć ciasto do formy i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. Piec w temp. 150 stopni około 35 minut.
  9. Zostawić w piekarniku jeszcze na 10 minut.
  10. Wystudzić i udekorować. Można polać lukrem lub polewą czekoladową:http://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/

 

Dodaj komentarz