Muffinki z konfiturą z malin

Malutkie, pyszniutkie i uwodzące zapachem malin z ogrodu. Do mojej kuchni zajrzało lato. Muffinki z konfiturą z malin  to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkolnych pudełek. Czas przygotowania 16 sztuk to zaledwie 10 minut – zdąży każda mama 😊

 

Muffinki z konfiturą z malin

(16 sztuk)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki stołowe mąki krupczatki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • 1 zapach śmietankowy
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 16 łyżeczek konfitury malinowej lub innej owocowej

 

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać składniki suche.
  2. Do suchych składników dodać jogurt, jaja, zapach i wymieszać energicznie. Na koniec dodać olej.
  3. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto wlewać do papilotek do 1/2 wysokości.
  5. Do każdej muffinki włożyć łyżeczkę konfitury z malin i przykryć pozostałą częścią ciasta.
  6.  
  7. Wstawić do zimnego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Gotowe można ozdobić cukrem pudrem lub lukrem.

 

 

 

Dodaj komentarz