Ciasto czekoladowo-migdałowe

Ciasto czekoladowo-migdałowe. Gdy je piekłam w niedzielę wieczorem domownicy po kolei zbiegali z góry i zadawali to samo pytanie: mamo, co tak pięknie pachnie? Sama odpowiedź: ciasto 😊 nie satysfakcjonowała nikogo. Nie mogli się doczekać próbowania.

Ciasto jest nietypowe, bo wierzchnią warstwę z kaszy manny polewa się mlekiem pod koniec pieczenia. Sucha kasza chłonie mleko i tworzy pyszną, chrupiącą pierzynkę na czekoladowym spodzie. Moje ulubione połączenie smakowe: migdał i kakao. Misterium słodyczy 😊

Ciasto czekoladowo-migdałowe

Ciasto ciemne:

– 20 dag mąki pszennej

– 50 g mąki razowej pszennej

– 1/2 szklanki cukru

– 1/2 szklanki oleju

– 3 łyżki jogurtu naturalnego

– 3 żółtka

– 1 całe jajko

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Ciasto białe:

– 1,5 szklanki kaszy manny

– ¾ szklanki cukru

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– ½ szklanki oleju

– 1 olejek migdałowy

Do polania:

– 1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Blaszkę prostokątną o dowolnych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli blaszka będzie mniejsza, ciasto będzie wyższe. Na większej ciasto wyjdzie niższe.
  2. Składniki ciemnego ciasta szybko połączyć i zagnieść ciasto. Rozgnieść na wyłożonej papierem blasze.
  3. W miseczce po cieście ciemnym wymieszać kaszę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Olej wymieszać z aromatem i wlać do składników suchych.
  4. Zagnieść jasne ciasto – konsystencja będzie sypka i taka ma być.
  5. Ciasto jasne wyłożyć na ciemne. Lekko wyrównać łyżką.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
  7. W tym czasie zagotować mleko i gorącym polać upieczone, gorące ciasto.
  8. Wstawić blaszkę jeszcze na 10 minut do piekarnika.
  9.  
  10. Jeśli chcecie wzmocnić czekoladowy smak, wystudzone ciasto można polać polewą czekoladową: http://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/

 

Dodaj komentarz