Są takie chwile, gdy rodzica rozpiera duma z powodu działań dziecka. Takie właśnie uczucie zafundowała mi moja córka. Że gotuje i pomaga mi w kuchni, to rzecz jasna. Że ma wykwintne podniebienie, to też jakby wytłumaczalne, bo po matce 😉 Ale zaskoczyła mnie kulinarnie niezwykle, bo sama wymyśliła recepturę. Wzięła kilka przepisów i przerobiła tak, aby uzyskać wytrawny smak ciasta. Stworzyła szpinakowe nadzienie z serem feta. Efekt końcowy jest oszałamiający. Przedstawiam Wam różyczki szpinakowe – autorski pomysł Amelki. Przyznam z ogromną przyjemnością, że takiej gospodyni pozwolę się karmić z zamkniętymi oczami. Córko – jestem zachwycona Twoim kulinarnym talentem!
Różyczki szpinakowe
(32 sztuki)
Ciasto
Składniki:
– 250 g twarogu chudego (ewentualnie może być ser mielony gotowy)
– 1 łyżka stołowa cukru
– 1 jajo
– pół szklanki oleju
– 15 g proszku do pieczenia (1/2 typowego opakowania)
– 400 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki soli
– 1 jajo do posmarowania
Farsz
Składniki:
– 450 g szpinaku mrożonego (brykiet)
– 130 g sera feta (1/2 opakowania)
– 2 ząbki czosnku
– sól, świeżo mielony pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Przygotować farsz: szpinak rozmrozić i odparować na patelni, żeby zostało, jak najmniej płynu. Przestudzić i przełożyć do miseczki. Dodać fetę i pokrojony czosnek. rozdrobnić blenderem na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przygotować ciasto: ser rozdrobnić blenderem. Dodać jajko . Utrzeć na jednolity serek homogenizowany. Dodać olej i wymieszać. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Do sera dodać składniki suche i zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na stolnicy podsypując mąką na cienki placek. Na całym placku, równomiernie rozłożyć połowę farszu. Rozsmarować. Zwinąć ciasto w roladkę.
- Nożem ciąć ciasteczka o grubości około 2 cm.
- Układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W odstępach, bo troszkę rosną. Najlepiej w ilości 4 na 4 sztuki.
- Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Do nagrzanego włożyć ciasteczka, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni Celsjusza i piec w tej temperaturze przez około 12 minut. Do widocznego zarumienienia. Wystudzić na kratce.