Różyczki szpinakowe

Są takie chwile, gdy rodzica rozpiera duma z powodu działań dziecka. Takie właśnie uczucie zafundowała mi moja córka. Że gotuje i pomaga mi w kuchni, to rzecz jasna. Że ma wykwintne podniebienie, to też jakby wytłumaczalne, bo po matce 😉 Ale zaskoczyła mnie kulinarnie niezwykle, bo sama wymyśliła recepturę. Wzięła kilka przepisów i przerobiła tak, aby uzyskać wytrawny smak ciasta. Stworzyła szpinakowe nadzienie z serem feta. Efekt końcowy jest oszałamiający. Przedstawiam Wam różyczki szpinakowe – autorski pomysł Amelki. Przyznam z ogromną przyjemnością, że takiej gospodyni pozwolę się karmić z zamkniętymi oczami. Córko – jestem zachwycona Twoim kulinarnym talentem!

Różyczki szpinakowe

(32 sztuki)

Ciasto

Składniki:

– 250 g twarogu chudego (ewentualnie może być ser mielony gotowy)

– 1 łyżka stołowa cukru

– 1 jajo

– pół szklanki oleju

– 15 g proszku do pieczenia (1/2 typowego opakowania)

– 400 g mąki pszennej

– 2 łyżeczki soli

– 1 jajo do posmarowania

Farsz

Składniki:

– 450 g szpinaku mrożonego (brykiet)

– 130 g sera feta (1/2 opakowania)

– 2 ząbki czosnku

– sól, świeżo mielony pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować farsz: szpinak rozmrozić i odparować na patelni, żeby zostało, jak najmniej płynu. Przestudzić i przełożyć do miseczki. Dodać fetę i pokrojony czosnek. rozdrobnić blenderem na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  2. Przygotować ciasto: ser rozdrobnić blenderem. Dodać jajko . Utrzeć na jednolity serek homogenizowany. Dodać olej i wymieszać. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Do sera dodać składniki suche i zagnieść ciasto.
  3. Ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na stolnicy podsypując mąką na cienki placek. Na całym placku, równomiernie rozłożyć połowę farszu. Rozsmarować. Zwinąć ciasto w roladkę.
  4.  
  5. Nożem ciąć ciasteczka o grubości około 2 cm.
  6. Układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W odstępach, bo troszkę rosną. Najlepiej w ilości 4 na 4 sztuki.
  7. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
  8. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Do nagrzanego włożyć ciasteczka, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni Celsjusza i piec w tej temperaturze przez około 12 minut. Do widocznego zarumienienia. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz