Pasta grzybowa do słoików

Wszyscy mają grzyby – mam i ja 😊 Są już w spiżarni worki z suszonymi, są pomrożone w pojemnikach duszone z cebulą, marynowane w słoiczkach. I jest jeszcze jeden sposób, w który przerabiam grzyby od kilku lat – robię pastę grzybową, którą pasteryzuję w słoikach. Jest doskonała, jako baza do zupy grzybowej, nadzienie do pierogów, naleśników, smarowidło na pieczywo, dodatek do sosu do mięsa, makaronu, kopytek, albo klusek śląskich. Pasta grzybowa zastosowanie ma niezwykle wszechstronne. Jest wydajna i prosta w przygotowaniu. Smak leśnych grzybów, jak po powrocie z lasu 😊

Pasta grzybowa do słoików

Składniki:

  • 1 kg grzybów już ugotowanych i odsączonych
  • 1/2 kg cebuli drobno pokrojonej w kostkę
  • 1/2 kg marchwi startej na grubej tarce
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby leśne, różne umyć i przełożyć do garnka. Gotować na wolnym ogniu 10 minut od momentu zagotowania.
  2. Ugotowane odsączyć na durszlaku i wystudzić.
  3. Zemleć w maszynce do mięsa na sitku do pasztetu.
  4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  5. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
  6. W garnku rozgrzać olej. Na rozgrzany wsypać cebulę i marchew. Całość smażyć przez 10 minut. W trakcie posolić, wówczas warzywa szybko zmiękną i zaczną się rumienić.
  7. Do przyrumienionych warzyw dołożyć grzyby. Smażyć 20 minut, aby z pasty odparowała woda. Mieszać dość często, bo szybko przywiera do dna.
  8. Gdy masa zgęstnieje dodać koncentrat pomidorowy doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Gorącą pastę przekładać do słoików i pasteryzować 20 minut. Odstawić w garnku do wystudzenia.
  10. Przechowywać w spiżarni.

 

 

1 Response

Dodaj komentarz