Makaron pene z kurkami, szynką i cebulą

Dziś kolejne danie z grzybami. Tym razem na talerzu królują kurki. Grzyby same w sobie – według mnie – najsmaczniejsze spośród grzybów leśnych. Ze smażoną cebulą są wyśmienite. Z kolei makaron z tymi dwoma dodatkami smakuje wybornie. Danie wzbogacone w chudą szynkę, żeby zapewnić odpowiednią porcję białka w posiłku. I mamy dwa w jednym – patelnię pyszną i apetyczną 😊

Makaron pene z kurkami, szynką i cebulą

(porcja dla 4 osób) 

Składniki:

– 300 g świeżych kurek

– 2 łyżki masła

– 2 cebule

– 200 g chudej szynki

– 150 g makaronu pene

– sól, pieprz – do smaku

– pęczek świeżej pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Kurki umyć, podrzeć na drobne kawałeczki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucać na nie kurki ażurowo, nie od razu całość. Małymi porcjami smażyć 3 minuty. Zdjąć z patelni, żeby nie stwardniały.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przesmażyć na suchej patelni. Do cebuli dodać kurki.
  3. Szynkę zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Dodać do cebuli i grzybów. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli pojawi się płyn z grzybów i cebuli, nie odlewać.
  4. Makaron ugotować do postaci al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić chwilę.
  5. Ciepły przełożyć do patelni z grzybami, cebulą i szynką. Przykryć, aby makaron wciągnął jeszcze pozostały na patelni płyn.
  6. Na wierzch posypać drobno posiekaną pietruszkę.

 

 

Dodaj komentarz