Surówka z Gorgonzolą i owocami

Mamy taki zwyczaj w domu, że w niedzielę jadamy „śniadania serowe”. Wygląda to tak, że na talerzu goszczą rozmaite sery. Podpuszczkowe, twarogowe z dodatkami, pleśniowe, kozie, owcze. Każdy je te, które lubi. Ja uwielbiam sery pleśniowe z wyraźną niebieską pleśnią. Połączenie Gorgonzoli, orzechów włoskich, winogron i gruszki to dla mnie kulinarna uczta. Do takiego wybornego talerza jeszcze grzanka razowa prosto z opiekacza. Oto moje dzisiejsze przepyszne śniadanie 😊

Surówka z Gorgonzolą i owocami

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

– 8 liści sałaty lodowej

– 60 g sera pleśniowego Gorgonzola

– 1 gruszka

– 2 orzechy włoskie

– 20 sztuk winogron ciemnych

– 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Tak małe, żeby wygodnie dały nabrać się na raz widelcem.
  2. Ser pokruszyć na drobne kawałki i wyłożyć na sałatę.
  3. Gruszkę umyć, nie obierać. Pokroić na ćwiartki. Położyć na porcję sałaty 4 ćwiartki.
  4. Winogron umyć i kuleczki poukładać na sałacie.
  5. Orzecha włoskiego połamać na kawałki. Posypać po wierzchu surówki.
  6. Polać oliwą.
  7. Podawać ze zrumienioną grzanką z chleba razowego.

Dodaj komentarz