Muffinki bardzo marchewkowe 

Ciasta z marchwią piekę od dawna, ale po raz pierwszy upiekłam tak intensywnie marchewkowe muffinki. Na 20 sztuk babeczek zużyłam aż 400 g tartej marchewki (sic!). Bałam się, że nie urosną, albo opadną i wyjdzie regularny zakalec. A tu niespodzianka! Aż trudno w to uwierzyć, ale wyszły super. Mają fajnie chrupką skorupkę na wierzchu. Cudnie mięciutki i wilgotny miąższ wypełniony marchewką, której nie czuć, ale widać. Dla mnie te muffinki to ogromna kulinarna niespodzianka, a radość dla mnie tym większa, że zaskoczyć mnie w kuchni już nie łatwo 😉

Muffinki bardzo marchewkowe 

(20 sztuk)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • 3 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 4 średnie sztuki marchewki (400 g)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać składniki suche: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir. Wymieszać.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach. Wówczas marchewka puści sok.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodać jaja, olej. Wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodać startą marchew. Wymieszać.
  4. Formy sylikonowe wyłożyć papilotkami papierowymi. Uzupełnić każdą z nich masą do ¾ wysokości papilotki. Masę najlepiej nakładać łyżeczką, bo jest bardzo zwarta.
  5. Wypełnione foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.

 

2 Responses

Dodaj komentarz