Ciasto „Piersi Murzynki”

Przed świętami znalazłam mój pierwszy notes z przepisami. Dziś liczy już 26 lat. A było to tak… Dawno, dawno temu spisałam wszystkie przepisy Mamy. Miała je na pojedynczych kartkach, część z nich traciła już wyrazistość. Tusz się rozmywał, albo wyblakł. I wtedy spisałam wszystkie przepisy na komputerze. Trwało to bardzo długo, bo moje pisanie na klawiaturze przypominało tempo pracy znudzonego dzięcioła na pniu, a przepisów Mama zgromadziła masę. Mamie wydrukowałam karteczki, podziurkowałam i spięłam w segregatorze w szkocką kratkę. Wiem, że sięga po nie do dziś. A mnie pozostała na dysku wersja elektroniczna tego notesu. Najważniejszego dla mnie. Zatytułowanego: Przepisy Mojej Mamy. Może kiedyś przekażę je mojej córce…

Zrobiło się nostalgicznie, a miało być o cieście, które zrobiłam na święta, a pochodzi właśnie z tego notesu pełnego wspomnień. Wspomnień z mojego dzieciństwa. To ciasto w notesie nosi wieloznaczną (a może właśnie jednoznaczną😉) nazwę: „Piersi Murzynki”. Nie bardzo miałam pomysł, jak nazwać je inaczej, bo wtedy zmieniłoby całą swoją historię. Zatem, proszę, abyście mi wybaczyli i nikt niech się nie obraża 😊

Ciasto „Piersi Murzynki”

(forma 25 cm na 25 cm)

Ciasto makowo-kokosowe

Składniki:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka wiórek kokosowych

Krem budyniowy

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 6 żółtek (od ciasta)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • sok z połowy cytryny
  • pół zapachu rumowego

 

Poncz do nasączenia:

Składniki:

– ½ szklanki alkoholu

– sok z połowy cytryny

– 16 sztuk biszkoptów

– 16 sztuk rodzynek

 

Polewa czekoladowa

http://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/

 

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na puszystą pianę z odrobiną soli.
  2. Do piany dodać cukier. Ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru.
  3. Dodać mak i wiórki kokosowe. Mak i wiórki wmieszać już tylko łyżką.
  4. Masę wylać na papier do pieczenia. Piec 30 minut.
  5. Wystawić z piekarnika i wystudzić.
  6. W tym czasie przygotować krem: ¾ litra mleka zagotować, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia.
  7. W dużym kubku albo garnku wymieszać mąki, stopniowo dodawać pozostałą szklankę mleka. Wymieszać, aby nie było grudek. Następnie do mączystej masy dodać żółtka i wymieszać dokładnie. Zawiesinę wlewać powoli na gotujące się mleko. Energicznie mieszać. Ugotować gładki budyń. Odstawić do wystudzenia.
  8. W miseczce utrzeć mikserem masło na puch. Cały czas miksując dodawać łyżkami zimny budyń. Na koniec wkręcić sok z cytryny i zapach.
  9. Uzyskany krem rozsmarować na makowo-kokosowe ciasto.
  10. Przygotować poncz: w miseczce wymieszać alkohol i sok z cytryny. W uzyskanym ponczu maczać biszkopty i układać je na kremie jeden obok drugiego. Na środek każdego biszkopta położyć dużą rodzynkę.
  11.  
  12. Wierzch polać polewą czekoladową: http://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/
  13. Odstawić do lodówki do stężenia.

Dodaj komentarz