Rolada szpinakowa z łososiem

A dziś Lady Dieta poleca: roladę szpinakową z serkiem i łososiem wędzonym. Na talerzu wygląda ślicznie. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda. Warunek konieczny – trzeba doprawić do smaku i szpinak, i serek, bo inaczej nie czuć nic poza łososiem. Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem wędzonym to ciekawy pomysł zimnej przekąski na imprezy okolicznościowe i spotkania. Robi się ją wyjątkowo szybko i sprawnie. Tu nic nie może się nie udać 😊

Rolada szpinakowa z łososiem

Ciasto szpinakowe

Składniki:

– 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 450 g

– 2 łyżki mąki

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka masła

– 4 jajka

– sól, pieprz – do smaku

 

Masa serkowa

Składniki:

– 300 g serka homogenizowanego naturalnego

– 3 ząbki czosnku

– sól, pieprz – do smaku

 

Przełożenie z łososia

Składniki:

– 300 g łososia wędzonego w plastrach

 

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmrozić. Na patelni podsmażyć na maśle szpinak ze zmiażdżonym nożem czosnkiem. Ostudzić i osączyć na sicie, jeśli cały płyn nie odparował.
  2.  
  3. Masę przełożyć do miski, dodać żółtka, sól, pieprz do smaku.
  4. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć ze szpinakiem. Ostrożnie dodać mąkę i wymieszać, aby nie było grudek.
  5. Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika. Piec 15 minut w 190 stopniach Celsjusza.
  6.  
  7. Placek ciepły delikatnie oddzielić od papieru i odwrócić do wierzchu stroną przyległą do papieru. Ciasto odparuje, a przy okazji, jeśli jakiś fragment się uszkodzi przy zdejmowaniu papieru, to nie będzie tego widać. Do zewnątrz będzie strona ładniejsza.
  8. Przestudzony placek posmarować serkiem wymieszanym ze zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na serek wyłożyć równomiernie kawałki wędzonego łososia.
  9.  
  10. Placek zwinąć jak roladę. Zawinąć ściśle w folię aluminiową do żywności. Najwygodniej w cukierek. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
  11. Po wyjęciu kroić skośnie w plastry.

Dodaj komentarz