Torcik z mięsa i kapusty

Bardzo lubimy w domu gołąbki, czyli mięso mielone zawijane w liście kapusty białej lub włoskiej. Jemy gołąbki przygotowywane na wiele sposobów. Były gołąbki duszone, pieczone, obsmażane i potem duszone. Były w sosie pomidorowym, z dodatkiem ryżu, płatków ryżowych, kaszy kuskus. Były też gołąbki tzw. dla leniwych, czyli z kapustą krojoną do mięsa, do środka. Były porcje mięsa mielonego pieczone z kapustą włoską dodaną do masy. Wydawałoby się, że wszystko, co gołąbko-podobne już było, a tymczasem mamy nową wersję tego dania: torcik z mięsa mielonego przekładany liśćmi kapusty włoskiej. Wygląda trochę kontrowersyjnie. Olek stwierdził, że przypomina mózg… Smakuje – tu wniosek bez zaskoczenia – jak gołąbki 😉 W tej wersji danie ma w sobie znacznie więcej warzyw, niż typowe gołąbki. Są powody do dumy 😊

Torcik z mięsa mielonego i kapusty włoskiej

(porcja dla 6 osób)

Składniki:

– 1 kg mięsa z szynki

– 2 cebule (250 g)

– 1 czerwona papryka (165 g)

– 1 marchewka (100 g)

– 60 g ulubionego sera żółtego

– 2 jaja

– sól i pieprz – do smaku

– 6 liści kapusty włoskiej

– 100 g koncentratu pomidorowego (8 łyżeczek do herbaty)

 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przepuścić przez średnie sito maszynki do mielenia mięsa.
  2. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki i zeszklić na patelni. Przepuścić przez maszynkę i dodać do mięsa.
  3. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa.
  4. Marchew i ser zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Dodać do mięsa.
  5. Wbić 2 jaja i dobrze wymieszać, ale nie wyrabiać.
  6. Doprawić masę mięsną solą i pieprzem – do smaku. Masa musi mieć wyraźny smak, bo upieczona smakuje znacznie delikatniej. Część soli ucieka do sosu, który potem się odlewa. Mięso wymieszać z przyprawami.
  7. Kapustę sparzyć wrzątkiem, żeby liście łatwiej odchodziły.
  8. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć dwa liście. Tak, aby krawędzie wystawały na ścianki.
  9. Na liście wyłożyć 1/3 masy mięsnej. Przykryć kolejnym liściem i posmarować 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego.
  10. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy, żeby uzyskać 3 warstwy mięsa.
  11. Na wierzch położyć ostatni liść i zasmarować do koncentratem pomidorowym.
  12. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Najpierw naczynie wstawić otwarte. Po 10 minutach pieczenia, kiedy zawartość naczynia żaroodpornego zagrzeje się w środku, naczynie przykryć. A temperaturę pieczenia zmniejszyć do 180 stopni. Piec łącznie przez 80 minut.
  13. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, odlać nadmiar płynu i zostawić przykryte do lekkiego przestudzenia. To po to, aby podczas wyjmowania nasz torcik się nie rozpadł. A też, żeby sos, który wydzieli się podczas pieczenia, nie poparzył naszych dłoni, gdy będziemy do przekładać na talerz.
  14. Przełożyć torcik na talerz. Najprościej przyłożyć do wierzchu talerz płatki i energicznie odwrócić naczynie do góry dnem.
  15.  
  16. Kroić porcje, jak tort – trójkątne.
  17. Podawać z ryżem lub delikatną kaszą, np. kuskus i ulubionym sosem. Ja lubię z odrobiną słodkiego sosu chilli. Choć samo mięso z kapustą smakuje doskonale.

 

 

2 Responses

Dodaj komentarz