Bardzo lubimy w domu gołąbki, czyli mięso mielone zawijane w liście kapusty białej lub włoskiej. Jemy gołąbki przygotowywane na wiele sposobów. Były gołąbki duszone, pieczone, obsmażane i potem duszone. Były w sosie pomidorowym, z dodatkiem ryżu, płatków ryżowych, kaszy kuskus. Były też gołąbki tzw. dla leniwych, czyli z kapustą krojoną do mięsa, do środka. Były porcje mięsa mielonego pieczone z kapustą włoską dodaną do masy. Wydawałoby się, że wszystko, co gołąbko-podobne już było, a tymczasem mamy nową wersję tego dania: torcik z mięsa mielonego przekładany liśćmi kapusty włoskiej. Wygląda trochę kontrowersyjnie. Olek stwierdził, że przypomina mózg… Smakuje – tu wniosek bez zaskoczenia – jak gołąbki 😉 W tej wersji danie ma w sobie znacznie więcej warzyw, niż typowe gołąbki. Są powody do dumy 😊
Torcik z mięsa mielonego i kapusty włoskiej
(porcja dla 6 osób)
Składniki:
– 1 kg mięsa z szynki
– 2 cebule (250 g)
– 1 czerwona papryka (165 g)
– 1 marchewka (100 g)
– 60 g ulubionego sera żółtego
– 2 jaja
– sól i pieprz – do smaku
– 6 liści kapusty włoskiej
– 100 g koncentratu pomidorowego (8 łyżeczek do herbaty)
Sposób przygotowania:
- Mięso przepuścić przez średnie sito maszynki do mielenia mięsa.
- Cebule obrać, pokroić w ćwiartki i zeszklić na patelni. Przepuścić przez maszynkę i dodać do mięsa.
- Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa.
- Marchew i ser zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Dodać do mięsa.
- Wbić 2 jaja i dobrze wymieszać, ale nie wyrabiać.
- Doprawić masę mięsną solą i pieprzem – do smaku. Masa musi mieć wyraźny smak, bo upieczona smakuje znacznie delikatniej. Część soli ucieka do sosu, który potem się odlewa. Mięso wymieszać z przyprawami.
- Kapustę sparzyć wrzątkiem, żeby liście łatwiej odchodziły.
- Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć dwa liście. Tak, aby krawędzie wystawały na ścianki.
- Na liście wyłożyć 1/3 masy mięsnej. Przykryć kolejnym liściem i posmarować 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego.
- Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy, żeby uzyskać 3 warstwy mięsa.
- Na wierzch położyć ostatni liść i zasmarować do koncentratem pomidorowym.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Najpierw naczynie wstawić otwarte. Po 10 minutach pieczenia, kiedy zawartość naczynia żaroodpornego zagrzeje się w środku, naczynie przykryć. A temperaturę pieczenia zmniejszyć do 180 stopni. Piec łącznie przez 80 minut.
- Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, odlać nadmiar płynu i zostawić przykryte do lekkiego przestudzenia. To po to, aby podczas wyjmowania nasz torcik się nie rozpadł. A też, żeby sos, który wydzieli się podczas pieczenia, nie poparzył naszych dłoni, gdy będziemy do przekładać na talerz.
- Przełożyć torcik na talerz. Najprościej przyłożyć do wierzchu talerz płatki i energicznie odwrócić naczynie do góry dnem.
- Kroić porcje, jak tort – trójkątne.
- Podawać z ryżem lub delikatną kaszą, np. kuskus i ulubionym sosem. Ja lubię z odrobiną słodkiego sosu chilli. Choć samo mięso z kapustą smakuje doskonale.
Proszę dać znać, czy smakowało 🙂