Pieczeń z indyka „na raz”

Co prawda mamy ferie, ale jest poniedziałek i dorośli do pracy iść muszą. A przez 8 etatowych godzin trzeba przecież coś jeść. Dlatego pomyślałam o malutkich pieczeniach mięsnych. Takich „na raz”, czyli pojedynczy posiłek. Można je konsumować na ciepło, jeśli pokój socjalny, czy też kuchnia w miejscu pracy wyposażona jest w kuchenkę mikrofalową. Można też z powodzeniem zajadać pieczone mięso z warzywami na zimno. Ja w pracy już jedną porcję wypróbowałam. Pycha! 😊

Pieczeń z indyka „na raz”

(porcja na 3 sztuki)

Składniki:

  • 200 g mięsa z fileta indyka
  • 50 g pieczarek
  • 50 g cebuli (1/2 sztuki)
  • 20 g sera żółtego
  • 1 całe jajko
  • sól, pieprz – do smaku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej roślinny – do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w drobną kostkę, rozmiaru 1 na 1 centymetr. Przełożyć do miseczki.
  2. Pieczarki pokroić w kostkę i poddusić na suchej patelni, bez przykrycia. Tak, aby jak najbardziej odparowała z nich woda.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na łyżce oleju.
  4. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, na grubych oczkach.
  5. Do mięsa dołożyć pieczarki, cebulę, starty ser i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dodać mąkę i wymieszać.
  6. Masę nakładać do malutkich foremek aluminiowych.
  7. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz