Ryż z jajkiem

Czas kwarantanny domowej może być czasem kulinarnych poszukiwań. Mąż mój osobisty przeglądał kanał, gdzie serwowano dania z Korean street food. Zachwycony filmikiem z daniem na bazie ryżu, polecił mi obejrzenie. Zaciekawiona rzuciłam okiem. Tłumacz – narrator, pora nazywał: zieloną cebulą. Uśmiałam się, ale danie postanowiłam przygotować. I muszę Wam powiedzieć, że oniemiałam z zachwytu. Połączenie ryżu, pora, jajek i sosów daje niesamowity bukiet smakowy. Grzybowo-pieczeniowy ryż z jajkiem. Jutro powtarzam na obiad, bo jest przepyszny.   

Ryż z jajkiem

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

– 1 niepełna szklanka ryżu długoziarnistego (190 g)

– 10 cm części jasnozielonej pora

– 1 łyżka masła

– 2 jaja

– 1 łyżka sosu rybnego

– 1 łyżka sosu sojowego

– sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować w wodzie ze szczyptą soli. Osączyć na sicie.
  2. Pora pokroić w cienkie krążki.
  3. Na patelni rozpuścić masło. Włożyć pora. Smażyć 5 minut cały czas mieszając.
  4. Na pora wyłożyć ryż. Smażyć na małym ogniu.
  5. Na gorący ryż wbić jaja. Smażyć mieszając, jak jajecznicę.
  6. Dodać sos rybny i sos sojowy. Wymieszać.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Podawać gorące lub schłodzone. Danie i tak, i tak smakuje wspaniale.

 

 

 

Dodaj komentarz