Brownie z kaszą manną

To miało być tylko ciasto z jabłkami. Nietypowe, bo kakaowe. Ponadto stworzone nie z mąki, ale kaszy manny. Ale po upieczeniu okazało się, że wyszło mi coś zupełnie innego. Konsystencja ciasta jest wilgotna, ciągliwa i baaaaaardzo czekoladowa. Bezdyskusyjnie kojarzy mi się ze smakiem i esencją brownie. Jabłko jest tu tylko dodatkiem, który znika w całości przytłumiony kakao. To ciasto idealne, gdy w domu brakuje mąki. Kasza manna w każdej kuchni się znajdzie 😊

Brownie z kaszą manną

(na blaszkę 28 cm na 24 cm)

Składniki:

– 2 jaja

– 1 szklanka kefiru

– 1 czubata szklanka kaszy manny (200 g)

– ¾ szklanki cukru (150 g)

– 1 łyżeczka sody

– 2 łyżki kakao (20 g)

– ¼ kostki masła (50 g)

– 3 jabłka

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić z kefirem. Najlepiej mikserem albo blenderem.
  2. Składniki suche: mąkę, cukier, sodę, kakao wymieszać ze sobą.
  3. Połączyć składniki suche i mokre. Wymieszać dokładnie. Odstawić na 20 minut, żeby kasza nieco spęczniała.
  4. Jabłko umyć, obrać. Pokroić w ćwiartki, a te w plasterki w poprzek.
  5. Masło umieścić w garnku. Rozgrzać je, ale nie gotować. Na rozgrzane masło włożyć jabłka. Ogrzewać przez około 5 minut, żeby jabłko troszkę zmiękło.
  6. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożyć jabłka w maśle, a na wierzch wylać ciasto.
  7.  
  8. Ciasto wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piec 25 minut.
  9. Wystudzić na kratce.

 

Dodaj komentarz