Babka z malinami

Zachciało mi się ciasta. Zwykłej babki. Ale żeby nie było, że taka zwykła to postanowiłam dodać do niej konfitury z malin, z mojego ogrodu. Osobiście przeze mnie doglądanych, podlewanych, zbieranych i zamykanych w słoikach. Razem z pestkami, bo takie lubi Olek. Konfitura spoczęła w cieście, jako nadzienie. Po 30 minutach pieczenia rodzina zaczęła się zbiegać na dół z pytaniem: co tak pięknie pachnie? Muszę Wam powiedzieć, że sama byłam zdziwiona, bo w kuchni nie pachniało ciastem, tylko budyniem waniliowym z malinami. Cudnie. I bardzo malinowo. Ten zapach rozszedł się po całym domu i został z nami dłużej, niż babka. Ta się zawinęła niezwykle szybko. Zniknęła zostawiając jedynie kilka okruszków 😉 

Babka z malinami

Składniki:

– 3 jaja

– ¾ szklanki cukru (150 g)

– 200 ml jogurtu naturalnego

– 1/3 szklanki oleju roślinnego

– 1 aromat waniliowy

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)

– 2,5 szklanki mąki typ 500

– szczypta soli

– 1 słoiczek konfitury malinowej lub innego gęstego dżemu (150 g)

Sposób przygotowania:

  1. Jajka umyć. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Żółtka ubić z cukrem do białości. Dodać kefir, olej i aromat. Zmiksować.
  3. Składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Dodać do masy żółtkowej. Masa będzie bardzo gęsta.
  4. Białka ubić na sztywną pianę z odrobina soli. Delikatnie wmieszać w ciasto.
  5. Połowę ciasta wylać do formy posmarowanej olejem, jeśli to forma do babki. Jeśli forma keksowa można ją wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Na ciasto wyłożyć porcjami dżem. Przykryć pozostałą ilością ciasta.
  7.  
  8. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piec w tej temperaturze 40 minut.
  9. Po tym czasie ciasto wyjąć i wystudzić na kratce.
  10. Kroić dopiero, gdy przestygnie, bo inaczej dżem będzie wypływał ze środka.

 

Dodaj komentarz