Sałatka z tuńczykiem i ananasem

Moi pacjenci (zwłaszcza płci żeńskiej) uwielbiają tę sałatkę. I w sumie to im się nie dziwię. Ja też bardzo ją lubię, choć przyznam, że jest tak charakterystyczna, że nie nadaje się do jedzenia non stop color, bo się szybko znudzi. Ale jest bardzo ciekawym pomysłem na przekąskę, czy obiad w pracy. Mamy w sałatce z tuńczykiem i ananasem wszystko, czego potrzebuje dietetyk: i białko, i węglowodany, i tłuszcze, i źródło błonnika, i witamin, i składników mineralnych. Choć wydawać by się mogło, że to „tylko” sałatka, to „aż” kompletnie zbilansowany i pełnowartościowy posiłek.   

Sałatka z tuńczykiem i ananasem

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 plastrów ananasa
  • 80 g makaronu Biavetta
  • 10 cm pora
  • ½ pół papryki czerwonej
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz – d o smaku
  • szczypiorek – do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy na sicie.
  2. Ananasa osączyć z soku. Pokroić w kawałki i jeszcze osączyć na sicie.
  3. Makaron ugotować na pół twardo (al dente) w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i osączyć na sicie. Wystudzić.
  4. Pora umyć, pokroić w półkrążki. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Wylać z wrzątkiem na sitko i wystudzić.
  5. Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
  6. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać.
  7. Dodać musztardę, majonez, sól i pieprz.
  8. Posypać szczypiorkiem.

Dodaj komentarz